O consumo agudo de erva mate aumenta o gasto energético de homens jovens saudáveis - um estudo piloto

  • Erick Prado de Oliveira Faculdade de Medicina, Universidade Federal de Uberlândia
  • Gabriel Augusto Torezan Centro de Metabolismo em Exercício e Nutrição (CeMENutri) - Departamento de Saúde Pública - Faculdade de Medicina de Botucatu (UNESP)
  • Livia de Souza Gonçalves Centro de Metabolismo em Exercí­cio e Nutrição (CeMENutri) - Departamento de Saúde Pública - Faculdade de Medicina de Botucatu (UNESP)
  • José Eduardo Corrente Departamento de Bioestatí­stica - Instituto de Biociência (UNESP)
  • Kátia Cristina Portero McLellan Centro de Metabolismo em Exercí­cio e Nutrição (CeMENutri) - Departamento de Saúde Pública - Faculdade de Medicina de Botucatu (UNESP)
  • Roberto Carlos Burini Centro de Metabolismo em Exercí­cio e Nutrição (CeMENutri) - Departamento de Saúde Pública - Faculdade de Medicina de Botucatu (UNESP)
Palavras-chave: Ilex paraguariensis, Gasto energético, Dieta

Resumo

Introdução: A erva mate tem sido estudada como fator anti-obesidade, principalmente devido ao seu efeito termogênico, entretanto, poucos estudos foram realizados em humanos. Objetivo: Verificar o efeito agudo do consumo da erva mate sobre o gasto energético de indivíduos adultos saudáveis. Métodos: Foram avaliados 9 adultos jovens e saudáveis, do sexo masculino, recrutados voluntariamente a participar do estudo. O estudo foi do tipo cruzado, placebo-controlado e cada indivíduo completou dois experimentos, separados por 7 dias. No primeiro experimento os indivíduos ingeriram placebo (água) e no segundo experimento, erva mate. O placebo foi constituído de 500 ml de água, enquanto que o outro grupo consumiu 5 g de erva mate solúvel, diluídos em 500ml de água. Após 1 hora foi realizado o gasto energético de repouso durante 30 minutos. A avaliação do gasto energético de repouso foi realizada por calorimetria indireta. Resultados: Foi observado que após o consumo do chá mate houve aumento significativo do gasto energético (~125 kcal) (p<0,05). Avaliando individualmente, a maioria dos indivíduos apresentou aumento do gasto energético, entretanto, dois indivíduos apresentaram pouco ou nenhum efeito. Conclusão: O consumo agudo da erva mate aumentou o gasto energético de homens saudáveis.

Referências

-Alkhatib, A. Yerba Mate (Illex Paraguariensis) ingestion augments fat oxidation and energy expenditure during exercise at various submaximal intensities. Nutr Metab (Lond). Vol.11. Núm. 42. 2014.

-Andersen, T.; Fogh, J. Weight loss and delayed gastric emptying following a South American herbal preparation in overweight patients. J Hum Nutr Diet. Vol. 14. Núm. 3. p. 243-250. 2001.

-Arcari, D. P.; Bartchewsky, W.; Dos Santos, T. W.; Oliveira, K. A.; Funck, A.; Pedrazzoli, J.; De Souza, M. F.; Saad, M. J.; Bastos, D. H.; Gambero, A.; Carvalho, O.; Ribeiro, M. L. Antiobesity effects of yerba mate extract (Ilex paraguariensis) in high-fat diet-induced obese mice. Obesity (Silver Spring). Vol. 17. Núm. 12. p. 2127-2133. 2009.

-Borges, M. C.; Vinolo, M. A.; Nakajima, K.; De Castro, I. A.; Bastos, D. H.; Borelli, P.; Fock, R. A.; Tirapegui, J.; Curi, R.; Rogero, M. M. The effect of mate tea (Ilex paraguariensis) on metabolic and inflammatory parameters in high-fat diet-fed Wistar rats. Int J Food Sci Nutr. Vol. 64. Núm. 5. p. 561-569. 2013.

-Bracesco, N.; Sanchez, A. G.;Contreras, V.; Menini, T.; Gugliucci, A. Recent advances on Ilex paraguariensis research: Minireview. J Ethnopharmacol. Vol. 136. Núm. 3. p. 378-384. 2011.

-Butler, M. A.; Iwasaki, M.; Guengerich, F. P.; Kadlubar, F. F. Human cytochrome P-450PA (P-450IA2), the phenacetin O-deethylase, is primarily responsible for the hepatic 3-demethylation of caffeine and N-oxidation of carcinogenic arylamines. Proc Natl Acad Sci U S A. Vol. 86. Núm. 20. p. 7696-7700. 1989.

-Compher, C.; Frankenfield, D.; Keim, N.; Roth-Yousey, L. Best practice methods to applyto measurement of resting metabolic rate in adults: a systematic review. J Am Diet Assoc. Vol. 106. Núm. 6. p. 881-903. 2006.

-Da Silva, E. L.; Neiva, T. J. C.; Shirai, M.; Terao, J.; Abdalla, D. S. P. Acute ingestion of yerba mate infusion (ilex paraguariensis) inhibits plasma and lipoprotein oxidation. Food Research International. Vol. 41. p. 973-979. 2008.

-De Morais, E. C.; Stefanuto, A.; Klein, G. A.; Boaventura, B. C.; De Andrade, F.; Wazlawik, E.; Di Pietro, P. F.;Maraschin, M.; Da Silva, E. L. Consumption of yerba mate (Ilex paraguariensis) improves serum lipid parameters in healthy dyslipidemic subjects and provides an additional LDL-cholesterol reduction in individuals on statin therapy. J Agric Food Chem. Vol. 57. Núm. 18. p. 8316-8324. 2009.

-Dickel, M. L.; Rates, S. M.; Ritter, M. R. Plants popularly used for loosing weight purposes in Porto Alegre, South Brazil. J Ethnopharmacol. Vol. 109. Núm. 1. p. 60-71. 2007.

-Diepvens, K.; Kovacs, E. M.; Nijs, I. M.; Vogels, N.; Westerterp-Plantenga, M. S. Effect of green tea on resting energy expenditure and substrate oxidation during weight loss in overweight females. Br J Nutr. Vol. 94. Núm. 6. p. 1026-1034. 2005.

-Dulloo, A. G.; Duret, C.; Rohrer, D.; Girardier, L.; Mensi, N.; Fathi, M.; Chantre, P.; Vandermander, J. Efficacy of a green tea extract rich in catechin polyphenols and caffeine in increasing 24-h energy expenditure and fat oxidation in humans. Am J Clin Nutr. Vol. 70. Núm. 6. p. 1040-1045. 1999.

-Filip, R.; Ferraro, G. E. Researching on new species of "Mate": Ilex brevicuspis: phytochemical and pharmacology study. Eur J Nutr. Vol. 42. Núm. 1. p. 50-54. 2003.

-Gu, L.; Gonzalez, F. J.; Kalow, W.; Tang, B. K. Biotransformation of caffeine, paraxanthine, theobromine and theophylline by cDNA-expressed human CYP1A2 and CYP2E1. Pharmacogenetics. Vol. 2. Núm. 2. p. 73-77. 1992.

-Gugliucci, A. Antioxidant effects of Ilex paraguariensis: induction of decreased oxidability of human LDL in vivo. Biochem Biophys Res Commun. Vol. 224. Núm. 2. p. 338-344. 1996.

-Heck, C. I.; De Mejia, E. G.Y erba Mate Tea (Ilex paraguariensis): a comprehensive review on chemistry, health implications, and technological considerations. J Food Sci. Vol.72. Núm. 9. p. R138-151. 2007.

-Heyward, V. H.; Stolarczyk, L. M. Avaliação da composição corporal aplicada. 1.ed. São Paulo. 2000

-Isbell, T. R.; Klesges, R. C.; Meyers, A. W.; Klesges, L. M. Measurement reliability and reactivity using repeated measurements of resting energy expenditure with a face mask, mouthpiece, and ventilated canopy. JPEN J Parenter Enteral Nutr. Vol. 15. Núm. 2. p. 165-168. 1991.

-Janssen, I.; Baumgartner, R. N.; Ross, R.; Rosenberg, I. H.; Roubenoff, R. Skeletal muscle cutpoints associated with elevated physical disability risk in older men and women. Am J Epidemiol. Vol. 159. Núm. 4. p. 413-421. 2004.

-Janssen, I.; Heymsfield, S. B.; Baumgartner, R. N.; Ross, R. Estimation of skeletal muscle mass by bioelectrical impedance analysis. J Appl Physiol. Vol. 89. Núm. 2. p. 465-471. 2000.

-Jeukendrup, A. E.; Randell, R. Fat burners: nutrition supplements that increase fat metabolism. Obes Rev. Vol. 12. Núm. 10. p. 841-851. 2011.

-Kim, H. J.; Ko, J.; Storni, C.; Song, H. J.; Cho, Y. G. Effect of green mate in overweight volunteers: A randomized placebo-controlled human study. Journal of Functional Foods. Vol. 4. Núm. 1. p. 287-293. 2012.

-Kim, S. Y.; Oh, M. R.; Kim, M. G.; Chae, H. J.; Chae, S. W. Anti-obesity effects of Yerba Mate (Ilex Paraguariensis): a randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial. BMC Complement Altern Med. Vol. 15. Núm. 338. 2015.

-Lavie, C. J.; Milani, R. V.; Ventura, H. O. Obesity and cardiovascular disease: risk factor, paradox, and impact ofweight loss. J Am Coll Cardiol. Vol. 53. Núm. 21. p. 1925-1932. 2009.

-Leijten, P. A.; Van Breemen, C. The effects of caffeine on the noradrenaline-sensitive calcium store in rabbit aorta. J Physiol. Vol. 357. p. 327-339. 1984.

-Martinet, A.; Hostettmann, K.; Schutz, Y. Thermogenic effects of commercially available plant preparations aimed at treating human obesity. Phytomedicine. Vol. 6. Núm. 4. p. 231-238. 1999.

-Matsumoto, R. L.; Bastos, D. H.; Mendonca, S.; Nunes, V. S.; Bartchewsky, W.; Ribeiro, M. L.; De Oliveira Carvalho, P. Effects of mate tea (Ilex paraguariensis) ingestion on mRNA expression of antioxidant enzymes, lipid peroxidation, and total antioxidant status in healthy young women. J Agric Food Chem. Vol. 57. Núm. 5. p. 1775-1780. 2009.

-Matsumoto, R. L. T.; Mendonça, S.; Oliveira, D. M. D.; Souza, M. F.; Bastos, D. H. M. Effects of maté tea intake on ex vivo LDL peroxidation induced by three different pathways. Nutrients. Vol. 1. p. 18-29. 2009.

-Ogden, C. L.; Carroll, M. D.; Curtin, L. R.; McDowell, M. A.; Tabak, C. J.; Flegal, K. M. Prevalence of overweight and obesity in theUnited States, 1999-2004. Jama. Vol. 295. Núm. 13. p. 1549-1555. 2006.

-Oliveira, D. M.; Freitas, H. S.; Souza, M. F.; Arcari, D. P.; Ribeiro, M. L.; Carvalho, P. O.; Bastos, D. H. Yerba Mate (Ilex paraguariensis) aqueous extract decreases intestinal SGLT1 gene expression but does not affect other biochemical parameters in alloxan-diabetic Wistar rats. J Agric Food Chem. Vol. 56. Núm. 22. p. 10527-10532. 2008.

-Pittler, M. H.; Schmidt, K.; Ernst, E. Adverse events of herbal food supplements for body weight reduction: systematic review. Obes Ver. Vol. 6. Núm. 2. p. 93-111. 2005.

-Pomilio, A. B.; Trajtemberg, S.; Vitale, A. A. High-performance capillary electrophoresis analysis of mate infusions prepared from stems and leaves of Ilex paraguariensis using automated micellar electrokinetic capillary chromatography. Phytochem Anal. Vol. 13. Núm. 4. p. 235-241. 2002.

-Rasmussen, B. B.; Brix, T. H.; Kyvik, K. O.; Brosen, K. The interindividual differencesin the 3-demthylation of caffeine alias CYP1A2 is determined by both genetic and environmental factors. Pharmacogenetics. Vol. 12. Núm. 6. p. 473-478. 2002.

-Sachse, C.; Brockmoller, J.; Bauer, S.; Roots, I. Functional significance of a C-->A polymorphism in intron 1 of the cytochrome P450 CYP1A2 gene tested with caffeine. Br J Clin Pharmacol. Vol. 47. Núm. 4. p. 445-449. 1999.

-Segal, K. R.; Van Loan, M.; Fitzgerald, P. I.; Hodgdon, J. A.; Van Itallie, T. B. Lean body mass estimation by bioelectrical impedance analysis: a four-site cross-validation study. Am J Clin Nutr. Vol. 47. Núm. 1. p. 7-14. 1988.

-Stokes, M. A.; Hill, G. L. A single, accurate measurement of resting metabolic expenditure.J Parenter Enteral Nutr. Vol. 15. Núm. 3. p. 281-287. 1991.

-Zaporozhets, O. A.; Krushynska, O. A.; Lipkovska, N. A.; Barvinchenko, V. N. A new test method for the evaluation of total antioxidant activity of herbal products. J Agric Food Chem. Vol. 52. Núm. 1. p. 21-25. 2004.

Publicado
2016-05-23
Como Citar
de Oliveira, E. P., Torezan, G. A., Gonçalves, L. de S., Corrente, J. E., McLellan, K. C. P., & Burini, R. C. (2016). O consumo agudo de erva mate aumenta o gasto energético de homens jovens saudáveis - um estudo piloto. RBONE - Revista Brasileira De Obesidade, Nutrição E Emagrecimento, 10(59), 242-249. Recuperado de https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/450
Seção
Artigos Cientí­ficos - Original