Azeite de oliva extravirgem e espessura íntima-média carotídea: uma revisão integrativa

Francieli Aline Conte, Lígia Beatriz Bento Franz, Maristela Borin Busnello

Resumo


Introdução: O espessamento da camada íntima-média carotídea ou mesmo o desenvolvimento da aterosclerose representam riscos sério sobre a morbidade e mortalidade cardiovascular. Alimentos típicos da dieta mediterrânea podem auxiliar na prevenção ou redução do processo oxidante e inflamatório, entre eles, o azeite de oliva extravirgem, devido sua capacidade antioxidante e anti-inflamatória. Objetivo: Este estudo busca verificar se o azeite de oliva extravirgem é capaz de reduzir o espessamento da camada íntima média carotídea. Materiais e Métodos: Trata-se de uma revisão integrativa. Foi realizada busca científica nas bases eletrônicas, Capes, PubMed, BVS e Scielo, publicados no período de 2008 a 2017, utilizando os termos individualmente e posteriormente os entretermos “olive oil” and “Carotid intima-media thickness”, em língua portuguesa, inglesa e espanhola. Resultados: Os estudos demonstram que os compostos minoritários do azeite promovem a melhora da função endotelial ao reduzir a produção de interleucinas, agentes de agregação plaquetária, fator de necrose tumoral. Discussão: É comprovado os efeitos de proteção cardiovascular do azeite e da dieta mediterrânea, no entanto, a redução da espessura íntima média carotídea ou mesmo da placa de ateroma ainda não está elucidada. Conclusões: Estudos mais controlados precisam ser realizados.

 

ABSTRACT 

Olive oil extravirgem and carotid intima-media thickness: an integrating review

Introdution: Carotid intima-media thickness or even the development of atherosclerosis pose serious risks for cardiovascular morbidity and mortality. Typical foods of the Mediterranean diet can help prevent or reduce the oxidizing and inflammatory process, among them, extra virgin olive oil, due to its antioxidant and anti-inflammatory capacity. Objetive: This study aims to verify if extra virgin olive oil is able to reduce carotid intima-media thickness. Materials and methods: This is an integrative review. A scientific search was conducted in the electronic bases, Capes, PubMed, BVS and Scielo, published in the period from 2008 to 2017, using the terms individually and later entertaining them "olive oil" and "Carotid intima-media thickness", in Portuguese, English And Spanish. Results: Studies have shown that minority olive oil compounds promote the improvement of endothelial function by reducing the production of interleukins, platelet aggregation agents, tumor necrosis factor. Discussion: The cardiovascular protection effects of olive oil and the Mediterranean diet have been demonstrated, however, the reduction of the carotid intima intima thickness or even of the atheroma plaque has not yet been elucidated. More controlled studies need to be performed.


Palavras-chave


Artéria carótida primitiva; Inflamação; Aterosclerose; Azeite de oliva

Texto completo:

PDF

Referências


-Abe, R.; e colaboradores. Olive Oil Polyphenols Differentially Inhibit Smooth Muscle Cell Proliferation through a G1/S Cell Cycle Block Regulated by ERK1/2. The International Journal of Angiology. Vol. 21. Núm. 2. p. 69-76. 2012

-Abuznait, A. H.; e colaboradores. Olive-oil-derived oleocanthal enhances beta-amyloid clearance as a potential neuroprotective mechanism against Alzheimer’s disease: in vitro and in vivo studies. ACS Chemical Neuroscience. Vol. 4. p. 973-982. 2013.

-Arquivos Brasileiros de Cardiologia-ABC. Diretrizes de Doença Coronariana Crônica Angina Estável. Arquivos Brasileiros de Cardiologia. Vol. 83. Sup. 2. 2004.

-Buil-Cosiales, P.; e colaboradores. Carotid intima-media thickness is inversely associated with olive oil consumption. Atherosclerosis. Vol. 196. Núm. 2. p. 742-748. 2007.

-Buscemi, S.; e colaboradores. Habitual fish intake and clinically silent carotid atherosclerosis. Nutrition Journal. Vol. 9. Núm. 13. p.1-8. 2014.

-Calle, M. E, P.; Bernabé, B. V. Virgin olive oil in the fight against ageing. Official Journal of the International Olive Council-OLIVAE. Vol. 121. 2015.

-Carluccio, M. A.; e colaboradores. Olive oil and red wine antioxidant polyphenols inhibit endothelial activation: antiatherogenic properties of Mediterranean diet phytochemicals. Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology. Vol. 23. p. 622-629. 2003.

-Caporaso, N.; e colaboradores. Avaliação da qualidade nutricional do azeite virgem extra do mercado de varejo italiano: os antioxidantes naturais satisfazem as alegações de saúde da EFSA? Jornal Composto de alimentos. Anal. Vol. 40. p. 154-162. 2015.

-Claro, C.; e colaboradores. Phenolic content of extra virgin olive oil is essential to restore endothelial dysfunction but not to prevent vascular inflammation in atherosclerotic lesions of Apo E deficient mice. Journal of Functional Foods. p. 126-136. 2015.

-Chiva-Blanch, G.; Badimon, L.; Estruch, R. Latest evidence of the effects of the Mediterranean diet in prevention of cardiovascular disease. Current Atherosclerosis Reports. Vol. 16. Núm. 10. p. 446. 2014.

-Chistiakov, D. A.; e colaboradores. Vascular endothelium: functioning in norm, changes in atherosclerosis and current dietary approaches to improve endothelial function. Mini Reviews in Medicinal Chemistry. Vol. 15. Núm. 4. p. 338-350. 2015.

-Dal Sasso, M. K.; Pereira, S. R. C.; Galvão, C. R. Revisão integrativa: método de pesquisa para a incorporação de evidências na saúde e na enfermagem. Texto contexto-enfermagem. Vol. 17. Núm. 4. p. 758-764. 2008.

-De Lorgeril, M.; Salen P. The Mediterranean-style diet for the prevention of cardiovascular diseases. Public Health Nutrition. Vol. 9. sup. 1. p. 118-123. 2006.

-De Oliveira, P. A.; e colaboradores. Unsaturated Fatty Acids Improve Atherosclerosis Markers in Obese and Overweight Non-diabetic Elderly Patients. Obesity Surgery. Vol. 3. 2017.

-Domenico, T.; e colaboradores. Analytical Evaluation and Antioxidant Properties of Some Secondary Metabolites in Northern Italian Mono- and Multi-Varietal Extra Virgin Olive Oils (EVOOs) from Early and Late Harvested Olives. International Journal of Molecular Sciences. Vol. 18. Núm. 4. p. 797. 2017.

-Eustáquio, M. M. Relação entre a espessura da camada íntima-média da artéria carótida e o risco de ter diabetes numa amostra da população portuguesa. Dissertação de Mestrado. Universidade do Porto. 2016.

-Fuentes, F.; e colaboradores. Chronic effects of a high-fat diet enriched with virgin olive oil and a low-fat diet enriched with alphalinolenic acid on postprandial endothelial function in healthy men. Br J Nutr. Vol. 100. p. 159-166. 2008.

-Gardener, H.; e colaboradores. Mediterranean diet and carotid atherosclerosis in the Northern Manhattan Study. Atherosclerosis. Vol. 234. Núm. 2. p. 303-310. 2014.

-Giollo Júnior, L.T.; Vilela, J. F. V. M. Índice tornozelo-braquial no diagnóstico da doença aterosclerótica carotídea. Revista Brasileira de Hipertensão. Vol. 17. Núm. 2. p. 117-118. 2010.

-Heffron, S. P.; e colaboradores. Greater Frequency of Fruit and Vegetable Consumption Is Associated with Lower Prevalence of Peripheral Artery Disease. Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology. Vol. 37. Núm. 6. p. 1234-1240. 2017.

-Hernáez, A.; Farràs M, Fitó, M. Olive oil phenolic compounds and high-density lipoprotein function. Current Opinion in Lipidology. Vol. 27. Núm. 1. p. 47-53. 2016.

-Libby, P.; Ridker, P. M.; Hansson, G. K. Progress and challenges in translating the biology of atherosclerosis. Nature. Vol. 473. p. 317-325. 2011.

-Lockyer, S.; e colaboradores. Impact of phenolic-rich olive leaf extract on blood pressure, plasma lipids and inflammatory markers: a randomised controlled trial. European Journal of Nutrition. Vol. 56. Núm. 4. p. 1421-1432. 2017.

-Lopez-Miranda, J.; e colaboradores. Olive oil and the haemostatic system. Molecular Nutrition & Food Research. Vol. 51. p.1249-59. 2007.

-Maiorino, M. I.; e colaboradores. Effect of a Mediterranean diet on endothelial progenitor cells and carotid intima-media thickness in type 2 diabetes: Follow-up of a randomized trial. European Journal of Preventive Cardiology: SAGE Journals. Vol. 24. Num. 4. p. 399-408. 2017.

-Martelli, A. Aspectos fisiopatológicos da aterosclerose e a atividade física regular como método não farmacológico no seu controle. Revista Saúde Desenvol Humano. Vol. 2. Núm. 1. p. 41-52. 2014.

-Michas, G.; Micha, R.; Zampelas, A. Dietary fats and cardiovascular disease: putting together the pieces of a complicated puzzle. Atherosclerosis. Vol. 234. Num. 2. p. 320-328. 2014.

-Moreno, E.; Da Solís, L. Olive oil, a cornerstone of the Mediterranean diet. Official Journal of the International Olive Council- OLIVAE. Vol. 121. 2015.

-Moreno-Luna, R.; e colaboradores. Olive oil polyphenols decrease blood pressure and improve endothelial function in young women with mild hypertension. Sou. Journal Hypertens. Vol. 25. p. 1299-1304. 2012.

-Murie-Fernandez, M.; e colaboradores. Carotid intima-media thickness changes with Mediterranean diet: a randomized trial (PREDIMED-Navarra). Atherosclerosis. Vol. 219. p. 158-162. 2011.

-Parkinson, L.; Cicerale, S. The Health Benefiting Mechanisms of Virgin Olive Oil Phenolic Compounds. Molecules. Vol. 21. Núm. 12. 2016.

-Petersen, P. M.; Clifton, J.B.; Keogh. The association between carotid intima media thickness and individual dietary components and patterns. Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases. Vol. 24. sup. p. 495-502. 2014.

-Perez-Jimenez, A. C.; e colaboradores. International conference on the healthy effect of virgin olive oil. European Journal of Clinical Investigation. Vol. 35. p. 421-424. 2005.

-Romero C. A. L. Hot Topic: An Up-Date of Olive Oil and Bioactive Constituents in Health: Molecular Mechanisms and Clinical Implications. Current Pharmaceutical Design. Vol.17. Núm. 8. p. 752-753. 2011.

-Rozati, M.; e colaboradores. Cardio-metabolic and immunological impacts of extra virgin olive oil consumption in overweight and obese older adults: a randomized controlled trial. Nutrition Metabolism (London). Vol. 7. p. 12-28. 2015.

-Sala-Vila, A.; e colaboradores. Fatty acids in serum phospholipids and carotid intima-media thickness in Spanish subjects with primary dyslipidemia. The American Journal of Clinical Nutrition. Vol. 92. Sup. p. 186-193. 2010.

-Sala-Vila, A.; e colaboradores. Changes in ultrasound-assessed carotid intima-media thickness and plaque with a Mediterranean diet: a substudy of the PREDIMED trial. Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology. Vol. 34. Núm. 2. p. 439-45. 2014.

-Simosono, M. L. A prevenção de doenças cardiovasculares: projeto de intervenção na atenção primária. TCC em Atenção Básica em Saúde da Família. Universidade Federal de Minas Gerais. 2015.

-Stonehouse, W.; Brinkworth, G. D.; Noakes, M. Palmolein and olive oil consumed within a high protein test meal have similar effects on postprandial endothelial function in overweight and obese men: A randomized controlled trial. Atherosclerosis. Vol. 239. Núm. 1. p. 178-185. 2015.

-Storniolo, C. E.; e colaboradores. Polyphenol fraction of extra virgin olive oil protects against endothelial dysfunction induced by high glucose and free fatty acids through modulation of nitric oxide and endothelin-1. Redox Biology. sup. 2C. p. 971-977. 2014.

-Teixeira, B. C.; e colaboradores. Marcadores inflamatórios, função endotelial e riscos cardiovasculares. Jornal Vascular Brasileiro. Vol. 13. Núm. 2. p. 108-115. 2014.

-Vilas Freire, C. M.; e colaboradores. Recomendação para a Quantificação pelo Ultrassom da Doença Aterosclerótica das Artérias Carótidas e Vertebrais. Arquivo Brasileiro de Cardiologia: Imagem cardiovascular. Vol. 28. p. 1-64. 2015.

-Vilahur, L.; Badimon, L. Antiplatelet properties of natural products. Vascular Pharmacoly. Vol. 59. Sup. 3-4. p. 67-75. 2013.

-Valls R. M.; e colaboradores. Effects of functional olive oil enriched with its own phenolic compounds on endothelial function in hypertensive patients. A randomised controlled trial. Food Chemistry. Vol. 15. Núm. 167. p. 30-5. 2015.

-Widmer, R. J.; e colaboradores. Beneficial effects of polyphenol-rich olive oil in patients with early atherosclerosis. European Journal of Nutrition. Vol. 52. Núm. 3. p. 1223-1231. 2013.

-Zhang, X.; Cao, J.; Zhong, L. Hydroxytyrosol inhibits pro-inflammatory cytokines, iNOS, and COX-2 expression in human monocytic cells. Naunyn-Schmiedeberg's Archives of Pharmacology. Vol. 379. Núm. 6. p. 581-586. 2009.


Apontamentos

  • Não há apontamentos.


Creative Commons License Todo o conteúdo deste periódico, exceto onde está identificado, está licenciado sob uma Licença Creative Commons

RBONE - Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento

IBPEFEX - Instituto Brasileiro de Pesquisa e Ensino em Fisiologia do Exercício

Editor-Chefe: Francisco Navarro. E-mail para contato: aqui

Editor Gerente: Francisco Nunes Navarro. E-mail para contato:aqui