Efeito do processamento e da adição de prebióticos nos teores de compostos bioativos em sucos de seriguela (Spondias purpurea L.)

  • Michelle Barbosa Lima Programa de Pós-Graduação em Saúde e Nutrição, Universidade Federal de Ouro Preto, Ouro Preto, Minas Gerais, Brasil.
  • Flávio Santos de Assis Departamento de Alimentos, Universidade Federal de Ouro Preto, Ouro Preto, Minas Gerais, Brasil.
  • Marina Maximiano de Oliveira Santos Programa de Pós-Graduação em Saúde e Nutrição, Universidade Federal de Ouro Preto, Ouro Preto, Minas Gerais, Brasil.
  • Paloma Cristina dos Santos Programa de Pós-Graduação em Saúde e Nutrição, Universidade Federal de Ouro Preto, Ouro Preto, Minas Gerais, Brasil.
  • Fernanda Isabela Moreira Departamento de Alimentos, Universidade Federal de Ouro Preto, Ouro Preto, Minas Gerais, Brasil.
  • Raphael Antônio Borges Gomes Departamento de Alimentos, Universidade Federal de Ouro Preto, Ouro Preto, Minas Gerais, Brasil.
  • Marcelo Carlos Ribeiro Departamento de Estatística, Universidade Federal de Ouro Preto, Ouro Preto, Minas Gerais, Brasil.
  • Patrí­cia Aparecida Pimenta Pereira Programa de Pós-Graduação em Saúde e Nutrição, Universidade Federal de Ouro Preto, Ouro Preto, Minas Gerais, Brasil.
Palavras-chave: Processamento de alimentos, Degradação, Qualidade nutricional

Resumo

Objetivou-se avaliar o efeito do processamento e da adição de prebióticos nos teores de compostos bioativos em sucos de seriguela bem como otimizar as concentrações de frutooligossacarídeos (FOS), galactooligossacarídeos (GOS) e polidextrose nos sucos submetidos aos processos de pasteurização e banho de ultrassom. Foram elaboradas 11 formulações de suco de seriguela com diferentes concentrações de prebióticos e uma sem prebióticos, posteriormente submetidas aos processos de pasteurização (82 ºC/2 minutos) e ultrassom (42 kHz 60 °C/10 minutos). Realizou-se análises de compostos bioativos (vitamina C, compostos fenólicos e carotenoides totais) e capacidade antioxidante (sistema β-caroteno/ácido linoleico, ABTS, DPPH e FRAP). Os resultados indicaram que adição de FOS, GOS e polidextrose antes dos processos de pasteurização e banho de ultrassom, tanto de forma isolada como combinada, protegeu todos os compostos bioativos, sendo que maiores valores de vitamina C foram obtidos no banho de ultrassom e os maiores teores de compostos fenólicos e carotenoides foram alcançados com a pasteurização. Portanto, a adição destes prebióticos apresentou como uma estratégica viável por promover maior proteção dos compostos bioativos nos sucos de seriguela submetidos à pasteurização e ao banho de ultrassom. Concluiu-se que a adição de FOS na concentração de 0,68% a 1,5% e de polidextrose de 0,86% a 1,5% em sucos de seriguela pasteurizados ou a adição de GOS em concentração de 0,65% a 1,26% e polidextrose de 0,24% a 0,66% em sucos de seriguela submetidos ao banho de ultrassom podem ser usados para melhorar a qualidade do suco de seriguela.

Referências

-Aadil, R.M.; Zeng, X.-A.; Han, Z.; Sun, D.W. Effects of ultrasound treatments on quality of grapefruit juice. Food Chemistry. Vol. 141. Num. 3. 2013. p. 3201-3206.

-Abasubong, K.P.; Liu, W.-B.; Zhang, D.-D.; Yuan, X.-Y.; Xia, S.-L.; Xu, C.; Li, X.-F. Fishmeal replacement by rice protein concentrate with xylooligosaccharides supplement benefits the growth performance, antioxidant capability and imune responses against Aeromonas hydrophila in blunt snout bream (Megalobrama amblycephala). Fish & Shellfish Immunology. Vol. 78. 2018. p. 177–186.

-Abid, M.; Jabbar, S.; Hu, B.; Hashim, M. M.; Wu, T.; Lei, S.; Khan, M. A.; Zeng, X. Thermosonication as a potential quality enhancement technique of apple juice. Ultrasonics Sonochemistry. Vol. 21. Num. 3. 2014. p. 984-990.

-Aguilar, K.; Garvín, A.; Ibarz, A.; Augusto, P. E. Ascorbic acid stability in fruit juices during thermosonication. Ultrasonics Sonochemistry. Vol. 37. 2017. p. 375-381.

-Almeida, M.M.B.; Sousa, P.H.M.; Fonseca, M.L.; Magalhães, C.E.C.; Lopes, M.F.G.; Lemos, T.L.G. Evaluation of macro and micro-mineral content in tropical fruits cultivated in the northeast of Brazil. Ciência e Tecnologia de Alimentos. Vol. 29. Num. 3. 2009. p. 581-586.

-Alves, L.L.; Sanos, R.L.; Bayer, B.L.; Devens, A.L.M.; Cichoski, A.J.; Mendonça, C.R.B. Thermosonication of tangerine juice: Effects on quality characteristics, bioactive compounds, and antioxidant activity. Journal of Food Processing and Preservation. Vol. 44. Num. 12. 2020. p. e14914.

-Arilla, E.; García-Segovia, P.; Martínez-Monzó, J.; Codoñer-Franch, P.; Igual, M. Effect of adding resistant maltodextrin to pasteurized orange juice on bioactive compounds and their bioaccessibility. Foods. Vol. 10. Num. 6. 2021. p. 1198.

-AOAC. Association of Official Analytical Chemists-International. Official Methods of Analysis. 14ed. AOAC, Arlington, VA, USA. 1984.

-Augusto, P.E.D.; Cristianini, M.; Ibarz, A. Effect of temperature on dynamic and steady state shear rheological properties of siriguela (Spondias purpurea L.) pulp. Journal of Food Engineering. Vol. 108. 2012. p. 283-289.

-Bastos, L.P.; Dantas, A.C.V.L.; Costa, M.A.P.C.; Bastos, M.J.S.M.; Fonseca, A.A.O. Avaliação de genótipos de serigueleira com base em características físicas, químicas e físico-químicas dos frutos no município de Santo Estevão, Bahia. Enciclopédia Biosfera, Centro Científico Conhecer. Vol. 10. Num. 18. 2014. p. 535-544.

-Benassi, M.T.; Antunes, A.J. A comparison of meta-phosphoric and oxalic acids as extractant solutions for the determination of vitamin C in selected vegetables. Arquivos de Biologia e Tecnologia. Vol. 31. Num. 4. 1988. p. 507-513.

-Benzie, L.; Strain, J. The Ferric Reducing Ability of Plasma (FRAP) as a measure of “antioxidant power”: The FRAP assay. Analytical Biochemistry. Vol. 239. Num. 1. 1996. p. 70-76.

-Bermudéz-Aguirre, D.; Barbosa-Cánovas, V. G. Inactivation of Saccharomyces cerevisae in pineapple, grape and cranberry juices under pulsed and continuous thermo-sonication treatments. Journal of Food Engineering. Vol. 108. Num. 3. 2012. p. 383-392.

-Bramont, W.B.; Leal, I.L.; Umsza-Guez, M.A.; Guedes, A.S.; Alves, S.C.O.; Eis, J.H.O.; Barbosa, J.D.V.; Machado, B.A.S. Comparação da composição centesimal, mineral e fitoquímica de polpas e cascas de dez diferentes frutas. Revista Virtual de Química. Vol. 10. Num. 4. 2018. p. 811-823.

-Brand-Williams, W.; Cuvelier, M.E.; Berset, C. Use of a free-radical method to evaluate antioxidant activity. LWT - Food Science and Technology. Vol. 28. Num. 1. 1995. p. 25-30.

-Brasil. Decreto n.º 6.781, de 04 de junho de 2009. Dispõe sobre a padronização, a classificação, o registro, a inspeção, a produção e a fiscalização de bebidas. Disponível em: https://legis.senado.leg.br/norma/575607/publicacao/15749248. Acesso em: 01/01/2021.

-Brasil. Ministério da Saúde. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. IX Lista de alegações de propriedade funcional aprovadas, julho de 2008. Alimentos com Alegações de Propriedades Funcionais e ou de Saúde, Novos Alimentos/Ingredientes, Substâncias Bioativas e Probióticos. Disponível em: http://www.anvisa.gov.br. Acesso em: 01/01/2021.

-Britton, G.; Khachik, F. Carotenoids in Food. In G. Britton, S. Liaaen-Jensen, H. Pfander (Eds.). Carotenoids: Nutrition and health. p. 45-66. Basel. Birkhäuser. 2009.

-Calado, V.; Montgomery, D. Planejamento de experimentos usando o Statistica. 260 p. Editora E-Papers. 2003.

-Campoli, S. S.; Rojas, M. L.; Amaral, J. E. P. G.; Canniatti-Brazaca, S. G.; Augusto, P. E. D. Ultrasound processing of guava juice: Effect on structure, physical properties and lycopene in vitro accessibility. Food Chemistry. Vol. 268. 2018. p. 594-601.

-Choudhary, S.; Singh, M.; Sharma, D.; Attri, S.; Sharma, K.; Goel, G. Principal component analysis of stimulatory effect of synbiotic combination of indigenous probiotic and inulin on antioxidant activity of soymilk. Probiotics and Antimicrobial Proteins. Vol. 1. 2019. p. 813-819.

-Cornell, J. A. Experiments with mixtures: designs, models, and the analysis of mixture data. Vol. 255. Wiley-interscience. 2011.

-Corzo, N.; Alonso, J.L.; Azpiroz, F.; Calvo, M.A.; Cirici, M.; Leis, R.; Lombó, F.; Mateos-Aparicio, I.; Plou, F.J.; Ruas-Madiedo, P.; Rúperez, P.; Redondo-Cuenca, A.; Sanz, M.L.; Clemente, A. Prebiotics: Concept, properties and beneficial effects. Nutrición Hospitalaria. Vol. 31. p. 99–118. 2015.

-Costabile, A.; Walton, G.E.; Tzortzis, G.; Vulevic, J.; Charalampopoulos, D.; Gibson, G. R. Effects of orange juice formulation on prebiotic functionality using an in vitro colonic model system. PLoS One. Vol. 10. p. 1-12. 2015.

-Day, L.; Seymour, R.B.; Pitts, K.F.; Konczak, I.; Lundin, L. Incorporation of functional ingredients into foods. Trends in Food Science & Technology. Vol. 20. Num. 9. p. 388-395. 2009.

-Demirok, N.T.; Yikmiş, S. Combined effect of ultrasound and microwave power in tangerine juice processing: bioactive compounds, amino acids, minerals, and pathogens. Processes. Vol. 10. Num. 10. p. 2100. 2022.

-Duarte-Almeida, J.M.; Santos, R.J.; Genovese, M.I.; Lajolo, F.M. Avaliação da atividade antioxidante utilizando sistema β-caroteno/ácido linoleico e método de sequestro de radicais DPPH. Ciência e Tecnologia de Alimentos. Vol. 26. Num. 2. p. 446-452. 2006.

-Fontan, R; Alcântara, L; Neto, S; Bonomo, R; Fontan, G. Cinética de inativação da peroxidase em água de coco. Semina: Ciências Agrárias. Vol. 33. Num. 1. p. 249-258. 2012.

-Fonteles, T.V.; Rodrigues, S. Prebiotic in fruit juice: processing challenges, advances, and perspectives. Current Opinion in Food Science. Vol. 22. 2018. p. 55-61.

-Galvão, E.L.; Silva, D.C.F.; Silva, J.O.; Moreira, A.V.B.; Sousa, E.M.B.D. Evaluation of the antioxidant potential and sub-critical extraction of linseed oil. Ciência e Tecnologia de Alimentos. Vol. 28. Num. 3. 2004. p. 551-557.

-Gibson, G.R.; Probert, H.M.; Van Loo, J.; Rastall, R.A.; Roberfroid, M.B. Dietary modulation of the human colonic microbiota: Updating the concept of prebiotics. Nutrition Research Reviews. Vol. 17. 2004. p. 259-275.

-Hoseinifar, S.H.; Hoseini, S.M.; Bagheri, D. Effects of galactooligosaccharide and Pediococcus acidilactici on antioxidant defence and disease resistance of rainbow trout, Oncorhynchus mykiss. Annals of Animal Science. Vol. 17. Num. 1. 2017. p. 217-227.

-Igual, M.; García-Martínez, E.; Camacho, M. M.; Martínez-Navarrete, N. Changes in flavonoid content of grapefruit juice caused by thermal treatment and storage. Innovative Food Science and Emerging Technologies. Vol. 12. Num. 2. 2011. p. 153-162.

-Jabbar, S.; Abid, M.; Wu, T.; Hashim, M.M.; Hu, B., Lei, S., Zhu, X.; Zend, X. Study on combined effects of blanching and sonication on different quality parameters of carrot juice. International Journal of Food Sciences and Nutrition. Vol. 65. Num. 1. 2014. p. 28-33.

-Knorr, D.; Zenker, M.; Heinz, V.; Lee, D.U. Applications and potential of ultrasonics in food processing. Trends in Food Science and Technology. Vol. 15. Num. 5. 2004. p. 261-266.

-Kuck, L.S.; Noreña, C.P.Z. Microencapsulation of grape (Vitis labrusca var. Bordo) skin phenolic extract using gum Arabic, polydextrose, and partially hydrolyzed guar gum as encapsulating agents. Food Chemistry. Vol. 194. 2016. p. 569-576.

-Larrauri, J. A.; Ruperez, P.; Saura-Calixto, F. Effect of drying temperature on the stability of polyphenols and antioxidant activity of red grape pomace peels. Journal of Agricultural and Food Chemistry. Vol.45. Num. 4. 1997. p. 1390-1393.

-lee, H.S.; coates, G.A. Effect of thermal pasteurization on Valencia orange juice color and pigments. Lebensmittel-Wissenschaft und -Technologie. Vol. 36. Num. 1. 2003. p. 153-156.

-Lepaus, B.M.; Santos, A.K.O.O.; Spaviero, A.F.; Daud, P.S.; José, J.F.B.S. Thermosonication of orange-carrot juice blend: overall quality during refrigerated storage, and sensory acceptance. Molecules. Vol. 28. 2023. p. 2196.

-Lešková, E.; Kubíková, J.; Kováčiková, E.; Košická, M.; Porubská, J.; Holčíková, K. Vitamin losses: Retention during heat treatment and continual changes expressed by mathematical models. Journal of Food Composition and Analysis. Vol. 19. Num. 4. 2006. p. 252-276.

-Lima, A.C.D.; Cecatti, C.; Fidélix, M.P.; Adorno, M.A.T.; Sakamoto, I.K.; Cesar, T.B.; Sivieri, K. Effect of daily consumption of orange juice on the levels of blood glucose, lipids, and gut microbiota metabolites: controlled clinical trials. Journal of Medicinal Food. Vol. 22. 2018. p. 202-210.

-Makita, C.; Chimuka, L.; Steenkamp, P.; Cukrowska, E.; Madala, E. Comparative analyses of flavonoid content in Moringa oleifera and Moringa ovalifolia with the aid of UHPLC-qTOF-MS fingerprinting. South African Journal of Botany. Vol. 105. 2016. p. 116-122.

-Maldonado-Astudillo, Y.I.; Alia-Tejacal, I.; Núñez-Colín, C.A.; Jiménez-Hernández, J.; López-Martínez, V.; Valle-Guadarrama, S.; Andrade-Rodríguez, M.; Bautista-Baños, S.; Pelayo-Zaldívar, C. Postharvest physiology and technology of Spondias purpurea L. and S. mombin L. Scientia Horticulturae. Vol. 174. 2014. p. 193-206.

-Martins, A.R.; Manera, A.P.; Monteiro, R.L.; Burkert, J.F.M.; Burkert, C.A.V. Lactose conversion and the synthesis of galactooligosaccharides in a simultaneous lagged bioprocess using β-galactosidases and probiotic microorganisms. Brazilian Journal of Food Technology. Vol. 14. Num. 2. 2011. p. 130-136.

-Mena, P.; Vegara, S.; Martí, N.; García-Viguera, C.; Saura, D.; Valero, M. Changes on indigenous microbiota, colour, bioactive compounds and antioxidante activity of pasteurised pomegranate juice. Food Chemistry. Vol. 141. 2013. p. 2122-2129.

-Mendonça, V.Z.; Vieites, R.L. Physical-chemical properties of exotic and native Brazilian fruits. Acta Agronómica. Vol. 68. Num. 3. 2019. p. 175-181.

-Montenegro, F.M.; Gomes-Ruffi, C.R.; Vicente, C.A.; Collares-Queiroz, F. P.; Steel, C. J. Fermented cassava starch biscuits enriched with soluble and insoluble fibers. Food Science and Technology. Vol. 28. 2008. p. 184-191.

-Montgomery, D.C. Design and analysis of experiments. 5.ed. USA: John Wiley & Sons. 684p. 2001.

-Moo-Huchin, V.M.; Estrada-Mota, I.; Estrada-León, R.; Cuevas-Glory, L.; Ortiz-Vázquez, E.; Vargas, M.L.V.; Betancur-Ancona, D.; Sauri-Duch, E. Determination of some physicochemical characteristics, bioactive compounds and antioxidant activity of tropical fruits from Yucatan, Mexico. Food Chemistry. Vol. 152. 2014. p. 508- 515.

-Moreira, A.V.B.; Mancini Filho, J. Influence of spices phenolic compounds on lipoperoxidation and lipid profile of rats tissues. Revista de Nutrição. Vol. 17. Num. 4. 2004. p. 411-424.

-Munir, M.B.; Hashim, R.; Chai, Y.H.; Marsh, T.L.; Nor, S.A.M. Dietary prebiotics and probiotics influence growth performance, nutriente digestibility and the expression of immune regulatory genes in snakehead (Channa striata) fingerlings. Aquaculture. Vol. 460. 2016. p. 59-68.

-Nami, Y.; Lornezhad, G.; Kiani, A.; Abdullah, N.; Haghshenas, B. Alginate-persian gum-prebiotics microencapsulation impacts on the survival rate of Lactococcus lactis ABRIINW-N19 in orange juice. LWT- Food Science and Technology. Vol. 124. 2020. p. 109190.

-Nascimento Filho, E.; Silva, N.N.B.; Converti, A.; Grosso, C.R.F.; Santos, A.M.P.; Ribeiro, D.S.; Maciel, M.I.S. Microencapsulation of acerola (Malpighia emarginata DC) and ciriguela (Spondias purpurea L) mixed juice with different wall materials. Food Chemistry Advances. Vol. 1. 2022. p. 100046.

-Nobre, C.; Alves Filho, E.G.; Fernandes, F.A.N.; Brito, E.S.; Rodrigues, S.; Teixeira, J.A.; Rodrigues, L.R. Production of fructo-oligosaccharides by Aspergillus ibericus and their chemical characterization. LWT- Food Science and Technology. Vol. 89. 2018. p. 58-64.

-Nunes, B.V.; Silva, C.N.; Bastos, S.C.; Souza, V.R. Microbiological inactivation by ultrasound in liquid products. Food and Bioprocess Technology. Vol. 15. 2022. p. 2185-2209.

-Ojwach, J.; Kumar, A.; Mukaratirwa, S.; Mutanda, T. Fructooligosaccharides synthesized by fructosyltransferase from na indigenous coprophilous Aspergillus niger strain XOBP48 exhibits antioxidant activity. Bioactive Carbohydrates and Dietary Fibre. Vol. 24. 2020. p. 100238.

-Ordónez-Santos, L.E.; Martínez-Girón, J.; Arias-Jaramillo, M.E. Effect of ultrasound treatment on visual color, vitamin C, total phenols, and carotenoids content in Cape gooseberry juice. Food Chemistry. Vol. 233. 2017. p. 96-100.

-Priyadarshini, A.; Priyadarshini, A. Market dimensions of the fruit juice industry. In Fruit Juices: Extraction, Composition, Quality and Analysis, 1st ed.; Rajauria, G., Tiwari, B.K., Eds.; Elsevier: London, UK. 2018. p. 15-32.

-Ramful, D.; Tarnus, E.; Aruoma, O. I.; Bourdan, E.; Bahorun, T. Polyphenol composition, vitamin C content and antioxidant capacity of mauritian citrus fruit pulps. Food Research International. Vol. 44. Num. 7. 2011. p. 2088-2099.

-Reis, L.C.R.; Facco, E.M.P.; Flôres, S.H.; Rios, A.O. Stability of functional compounds and antioxidant activity of fresh and pasteurized orange passion fruit (Passiflora caerulea) during cold storage. Food Research International. Vol. 106. 2018. p. 481-486.

-Rodriguez-Amaya, D.B. A guide to carotenoid analysis in foods. Wash-ington: Internacional Life Sciences Institute Press. 64 p. 2001.

-Rodríguez, M.; Oteiza, J.; Giannuzzi, L.; Zaritzky, N. Evaluation of mutagenicity associated with Escherichia coli inactivation in UV-treated orange juice. Toxicological & Environmental Chemistry. Vol. 99. 2016. p. 315-330.

-Rojas, M.L.; Kubo, M.T.K.; Caetano-Silva, M. E.; Augusto, P. E. D. Ultrasound processing of fruits and vegetables, structural modification and impact on nutrient and bioactive compounds: a review. International Journal of Food Science and Technology. Vol. 56. Num. 9. 2021. p. 4376-4395.

-Saeeduddin, M.; Abid, M.; Jabbar, S.; Wu, T.; Hashim, M.M.; Awad, F.N.; Hu, B. Lei, S. Quality assessment of pear juice under ultrasound and comercial pasteurization processing conditions. LWT - Food Science and Technology. Vol. 64. Num. 1. 2015. p. 452-458.

-Sánchez-Rubio, M.; Alnakip, M.E.A.; Abouelnaga, M.; Taboada-Rodriguez, A.; Marin-Iniesta, F. Use of thermosonication for inactivation of E. coli O157:H7 in fruit juices and fruit juice/reconstituted skim milk beverages. Acta Horticulturae. Vol. 1194. 2018. p. 267-274.

-Santhirasegaram, V.; Razali, Z.; Somasundram, C. Effects of termal treatment and sonication on quality attributes of Chokanan mango (Mangifera indica L.) juice. Ultrasonics Sonochemistry. Vol. 20. Num. 5. 2013. p. 1276-1282.

-Schuina, G.L.; Moraes, V.P.; Silva, P.I.; Carvalho, R.V. Effect of thermosonication on pectin methylesterase activity and quality characteristics of orange juice. Revista Ciência Agronômica. Vol. 52. Num. 4. 2021. p. e20207376.

-Shahidi, F.; Ambigaipalan, P. Phenolics and polyphenolics in foods, beverages and spices: Antioxidant activity and health effects–A review. Journal of Functional Foods. Vol. 18. 2015. p. 820-897.

-Silva, J.V.C.; Silva, A.D.; Klososki, S.J.; Barão, C.E. Pimentel, T.C. Potentially synbiotic grape juice: what is the impact of the addition of Lacticaseibacillus casei and prebiotic components? Biointerface Research in Applied Chemistry. Vol. 11. Num. 3. 2021. p. 10703-10715.

-Silva Júnior, M.E.; Araújo, M.V.R.L.; Santana, A.A.; Silva, F.L.H.; Maciel, M.I.S. Ultrasound-assisted extraction of bioactive compounds from ciriguela (Spondias purpurea L.) peel: Optimization and comparison with conventional extraction and microwave. Arabian Journal of Chemistry. Vol. 14. 2021. p. 103260.

-Silva, L.M.R.; Maia, G.A.; Figueiredo, R.W.; Ramos, A.M.; Gonzaga, M.L.C.; Lima, A.S. Comportamento reológico de bebidas mistas de cajá e manga adicionadas de prebióticos. Boletim do CEPPA. Vol. 30. Num. 1. 2012a. p. 75-82.

-Silva, Q. J.; Moreira, A. C. C. G.; Melo, E. A.; Lima, V. L. A. G. Phenolic compounds and antioxidant activity of red mombin genotypes (Spondia purpurea L.). Alimentos e Nutrição. Vol. 23. Num. 1. p. 73-80. 2012b.

-Silva, R. V.; Costa, S. C.; Branco, C. R.; Branco, A. In vitro photoprotective activity of the Spondias purpurea L. peel crude extract and its incorporation in a pharmaceutical formulation. Industrial Crops and Products. Vol. 83. 2016. p. 509-514.

-Singh, R.D.; Banerjee, J.; Arora, A. Prebiotic potential of oligosaccharides: a focus on xylan derived oligosaccharides. Bioactive Carbohydrates and Dietary Fibre. Vol. 5. Num. 1. 2015. p. 19-30.

-Soares, E.R.; Monteiro, E.B.; Silva, R.C.; Batista, A.; Sobreira, F; Mattos, T.; Costa, C.A.; Daleprane, J.B. Compostos bioativos em alimentos, estresse oxidativo e inflamação: uma visão molecular da nutrição. Revista HUPE. Vol. 14. Num. 3. 2015. p. 64-72.

-Sosa-Moguel, O.; Pino, J.A.; Sauri-Duch, E.; Cuevas-Glory, L. Characterization of odor-active compounds in three varieties of ciruela (Spondias purpúrea L.) fruit. International Journal of Food Properties. Vol. 21. Num. 1. 2018. p. 1008-1016.

-Sousa, M.S.B.; Vieira, L.M.; Lima, A. Total phenolics and in vitro antioxidant capacity of tropical fruit pulp wastes. Brazilian Journal of Food Technology. Vol. 14. Num. 3. 2011. p. 202-210.

-Stafussa, A.P.; Maciel, G.M.; Rampazzo, V.; Bona, E.; Makara, C.N.; Demczuk Junior, B.; Haminiuk, C.W.I. Biactive compounds of 44 tradicional and exotic Brazilan fruit pulps: phenolic compounds and antioxidante activity. International Journal of Food Properties. Vol. 21. Num. 1. 2018. p. 106-118.

-Stowell, J.D. Prebiotic Potential of polydextrose. In: Charalampopoulos, D.E Rastall, R.A. (Ed.). Prebiotics and Probiotics Science and Technology. New York: Springer Verlag, Vol.1. 2009.

-Tiwari, B.K.; O’ Donnell, C.P.; Muthukumarappan, K.; Cullen, P. J. Effect of sonication on orange juice quality parameters during storage. International Journal of Food Science & Technology. Vol. 44. Num. 3. 2009. p. 586-595.

-Vasco, C.; Ruales, J.; Kamal-Eldin, A. Total phenolic compounds and antioxidante capacities of major fruits from Ecuador. Food Chemistry. Vol. 111. 2008. p. 816-823.

-Vieira, L.M.; Sousa, M.S.B.; Mancini-Filho, J.; Lima, A. Fenólicos totais e capacidade antioxidante in vitro de polpas de frutos tropicais. Revista Brasileira de Fruticultura. Vol. 33. Num. 3. 2011. p. 888-897.

-Waterhouse, A.L. Polyphenolics: Determination of total phenolics. In: Wrolstad, R. E. Current Protocols in Food Analytical Chemistry. Vol. 11. 2002. p. 111-118.

-Zielinski, A.A.F.; Ávila, S.; Ito, V.; Nogueira, A.; Wosiacki, G.; Haminiuk, C.W.I. The Association between chromaticity, phenolics, carotenoids, and in vitro antioxidant activity of frozen fruit pulp in brazil: an application of chemometrics. Journal of Food Science. Vol. 79. Num. 4. 2014. p. C510-C516.

Publicado
2024-12-29
Como Citar
Lima, M. B., Assis, F. S. de, Santos, M. M. de O., Santos, P. C. dos, Moreira, F. I., Gomes, R. A. B., Ribeiro, M. C., & Pereira, P. A. P. (2024). Efeito do processamento e da adição de prebióticos nos teores de compostos bioativos em sucos de seriguela (Spondias purpurea L.). RBONE - Revista Brasileira De Obesidade, Nutrição E Emagrecimento, 18(116), 974-990. Recuperado de https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/2519
Seção
Artigos Cientí­ficos - Original