Energetic recommendations for cardiopathies: comparison between guidelines

  • Fabiana Lais de Oliveira Graduação em Nutrição da Universidade Estadual do Centro-Oeste, Guarapuava-PR, Brasil.
  • Rafaely de Fatima Fernandes Almeida Vieira Graduação em Nutrição da Universidade Estadual do Centro-Oeste, Guarapuava-PR, Brasil.
  • Dalton Luiz Schiessel Doutor em Ciências Biológicas e da Saúde pela UFPR-PR, Docente do curso de Nutrição, Universidade Estadual do Centro Oeste, Guarapuava-PR, Brasil.
  • Silvana Franco Doutora em Medicina Interna pela UFPR-PR, Docente do curso de Nutrição, Universidade Estadual do Centro Oeste, Guarapuava-PR, Brasil.
  • Mariana Abe Vicente Cavagnari Doutora em Ciências da Saúde pela UNIFESP-SP, Docente do curso de Nutrição, Universidade Estadual do Centro Oeste, Guarapuava-PR, Brasil.
Keywords: Cardiac disorders, Nutritional status, Nutritional recommendations

Abstract

The objective was to evaluate the nutritional status of cardiac patients and to compare the existing recommendations in the literature. Quantitative and cross-sectional study performed in hospitalized cardiac patients. The assessment was performed by means of weight and height measurements and by the NRS 2002, calculations for energy need were described by Harris-Benedict and compared the recommendations of ASPEN, ESPEN, Aquilani and Garnes. Fifty-one patients were evaluated, following the mean age, BMI of overweight and most without nutritional risk. The calculated recommendations were among those described in the literature. The nutritional profile of patients with heart disease is altered, being recommended from 25 to 30 kcal / day due to low food intake.

Author Biographies

Fabiana Lais de Oliveira, Graduação em Nutrição da Universidade Estadual do Centro-Oeste, Guarapuava-PR, Brasil.

Nutricionista - Graduada pela UNICENTRO.

Rafaely de Fatima Fernandes Almeida Vieira, Graduação em Nutrição da Universidade Estadual do Centro-Oeste, Guarapuava-PR, Brasil.

Nutricionista - Graduada UNICENTRO.

Dalton Luiz Schiessel, Doutor em Ciências Biológicas e da Saúde pela UFPR-PR, Docente do curso de Nutrição, Universidade Estadual do Centro Oeste, Guarapuava-PR, Brasil.

Docente UNICENTRO - DENUT.

Silvana Franco, Doutora em Medicina Interna pela UFPR-PR, Docente do curso de Nutrição, Universidade Estadual do Centro Oeste, Guarapuava-PR, Brasil.

DOCENTE UNICENTRO - DENUT.

Mariana Abe Vicente Cavagnari, Doutora em Ciências da Saúde pela UNIFESP-SP, Docente do curso de Nutrição, Universidade Estadual do Centro Oeste, Guarapuava-PR, Brasil.

UNICENTRO - DENUT.

References

-Aquilani, R.; Opasich, C.; Verri, M.; Boschi, F.; Febo, O.; Pasini, E.; Pastoris, O. Is nutritional intake adequate in chronic heart failure patients? Journal of the American College of Cardiology. Vol. 42. Num. 7. p. 1218-23. 2003.

-Chumlea, W.M.C.; Guo, S.S.; Roche, A.F.; Steinbaugh, M.L. Prediction of body weight for the nonambulatory elderly from anthropometry. Journal of The American Dietetic Association. Vol. 88. Num. 5. p. 564-568. 1988.

-Chumlea, W.M.C.; Guo, S.S.; Steinbaugh, M.L. Prediction of stature from knee height for black and white adults and children with application to mobility impaired or handicapped persons. Journal of The American Dietetic Association. Vol. 94. Num.12. p.1385-1388. 1994.

-Drouin-Chartier, J-P.; Brassard, D.; Tessier-grenier, M.; Côté, J.A.; Labonté, M-È.; Desroches, S.; Couture, P.; Lamarche, B. Systematic Review of the Association between Dairy Product Consumption and Risk of Cardiovascular-Related Clinical Outcomes. Advances in Nutriton. Vol. 7. p. 1026-40. 2016.

-Froger-Bompas, C.; Laviolle, B.; Guillo, P.; Letellier, C.; Ligier, K.; Daubert, J.C.; Paillard, F. Sustained positive impact of a coronary rehabilitation programme on adherence to dietary recommendations. Archives Cardiovascular Disease. Vol. 102. Num. 2. p. 97-104. 2009.

-Garnes, S.A.; Bottoni, A.; Lasakosvitsch, F.; Bottoli, A. Nutrition therapy: a new criterion for treatment of patients in diverse clinical and metabolic situations. Nutrition. Vol. 51. p. 13-19. 2018.

-Gomes, C.M.; Capellari, C.; Pereira, D.S.G.; Volkart, P.R.; Moraes, A.P.; Jardim, V.; Bertuol, M. Estresse e risco cardiovascular: intervenção multiprofissional de educação em saúde. Revista Brasileira de Enfermagem. Vol. 69. Num. 2. p. 329-336. 2016.

-Guerra-Sánchez, L.; Martínez-Rincón, C.; Fresno-Flores, M. Cribado nutricional en pacientes con insuficiencia cardiaca: análisis de 5 métodos. Nutrición Hospitalaria. Vol. 31. Num. 2. p. 890-899. 2015.

-Harris, J.A.; Benedict, F.G. A biometric study of basal metabolism in man. Washington DC. Carnegie Institute. 1919.

-Jonker, J.T.; Snel, M.; Hammer, S.; Jazet, I.M.; Van Der Meer, R.W.; Pijl, H.; Meinders, A. E.; Roos, A.; Smit, J.W.A; Romijn, J.A.; Lamb, H.J. Sustained cardiac remodeling after a short-term very low calorie diet in type 2 diabetes mellitus patients. TheInternational Journal of Cardiovascular Imaging. Vol. 30. Num. 1. p. 121-7. 2014.

-Koudroup, J.; Rasmussen, H.; Hamberg, O.; Stanga, Z. Nutritional risk screening (NRS 2002): a new method based on an analysis of controlled clinical trials. Clinical nutrition. Vol. 22. Num. 3. p. 321-336. 2003.

-Kreymann, K.G.; Berger, M.M.; Deutz, N.E.P.; Hiesmayr, M.; Jolliet, P.; Kazandjiev, G.; Nitenberg, G.; Van Den Berghe, G.; Wernerman J.; Ebner, C.; Hartl, W.; Heymann, C.; Spies, C. ESPEN Guidelines on Enteral Nutrition: Intensive care. Clinical Nutrition. Vol. 25. Num. 2. p. 210-23. 2006.

-McClave, S.A.; Martindale, R.G.; Vanek, V.W.; McCarthy, M.; Roberts, P.; Taylor, B.; Ochoa, J.B.; Napolitano, L.; Cresci, G.; A.S.P.E.N. Board of Directors; American College of Critical Care Medicine; Society of Critical Care Medicine. Guidelines for the Provision and Assessment of Nutrition Support Therapy in the Adult Critically Ill Patient: Society of Critical Care Medicine (SCCM) and American Society for Parenteral and Enteral Nutrition (ASPEN). Journal of Parenteral and Enteral Nutrition. Vol. 33. Num. 3. p. 277-316. 2009.

-Medeiros Filho, R.A.; Maciel, A.P.F.; Pimenta, H.B. Prevalência de comportamentos e fatores de risco para doenças cardiovasculares em população de hipertensos no norte de Minas Gerais, Brasil. Journal of Research: Fundamental Care Online. Vol. 10. Num. 1. p. 90-96. 2018.

-OPAS. Organización Panamericana de la Salud. División de Promoción y Protección de la Salud (HPP). Encuesta Multicentrica salud beinestar y envejecimiento (SABE) em América Latina el Caribe: Informe Preliminar [Internet]. In: XXXVI Reunión del Comité asesor de investigaciones em Salud. 9-11 jun 2001. OPAS. 2002.

-Reis, A.P.M.; Souza, A.G.; Ferreira, G.C.O.; Oliveira, J.M.R.; Venancio, J.C.; Fernandes, T.M.; Machado, V.C.S.; Ribeiro, V.C.N. Prevalência de internações hospitalares por insuficiência cardíaca no Brasil: um problema de saúde pública. Revista Educação em Saúde. Vol. 4. Num. 2. p. 24-30. 2016.

-World Health Organization. Physical status the use and interpretation of anthropometrics. Report of a World Hearth Organization. Expert Committee. WHO. Tech Rep Ser. Vol. 854. p. 1-452. 1995.

-World Health Organization. Obesity: preventing and managing the global epidemic of obesity. Report of a WHO Consulation of Obesity. p. 3-5. 1997.

Published
2020-10-17
How to Cite
Oliveira, F. L. de, Vieira, R. de F. F. A., Schiessel, D. L., Franco, S., & Cavagnari, M. A. V. (2020). Energetic recommendations for cardiopathies: comparison between guidelines. Brazilian Journal of Obesity, Nutrition and Weight Loss, 14(85), 225-229. Retrieved from https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/1250
Section
Scientific Articles - Original