Food and body: a study of body conceptions, food and academicals youths' lifestyle

  • Iessa Matilde Salgado Comério Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri, Faculdade de Ciências Biológicas e da Saúde, Departamento de Nutrição
  • Vanessa Alves Ferreira Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri, Faculdade de Ciências Biológicas e da Saúde, Departamento de Nutrição
  • Tania Regina Riul Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri, Faculdade de Ciências Biológicas e da Saúde, Departamento de Nutrição
Keywords: Eating practices, Body, Body image, Food symbology

Abstract

The cult to the body involves a group of daily practices that you/they are in the base of our social life. Inside of this perspective, this study investigated the body conceptions, the alimentary practices and the academicals youths' lifestyle. She opted for a research of interpretative base, in the which was used semi-structured interview and content analysis. The objective was to identify the influence of a certain corporal and aesthetic pattern in the alimentary practices, in the physical activity and in the daily of life of the group. Fifteen were interviewed academicals of a public institution of teaching of Minas Gerais. The analysis of the interviews allowed to verify that the aesthetic pattern of the thin body permeates the youths' ideation and influence the feeding and the lifestyle of the group. In this aspect, the students accomplished a series of practices for the obtaining of the thin body including: the omission of meals, the restriction of foods, weigh loss regimes and use of medicines. Front to the results the importance is emphasized of understanding the impact of the contemporary corporal pattern in the health and in the quality of young women's life.

References

- Mauss, M. As técnicas corporais. Sociologia e antropologia. São Paulo. EPU. EDUSP. 1974.

- Bourdieu, P. A dominação masculina. Rio de Janeiro. Bertrand Brasil. 2005.

- Rodrigues, J.C. Tabu do corpo. Rio de Janeiro. Editora Fiocruz. 2006.

- Goldenberg, M. O corpo cativo: sedução e escravidão feminina. In: Goldenberg M. De perto ninguém é normal: estudos sobre o corpo, sexualidade, gênero e desvio na cultura brasileira. Rio de Janeiro: Record. 2004. 50p.

– Wolf, N. O mito da beleza: como as imagens de beleza são usadas contra as mulheres. Rio de Janeiro: Rocco. 1992.

– Goldenberg, M. O corpo como capital: estudos sobre gênero, sexualidade e moda na cultura brasileira. São Paulo. Estação das Letras e Cores Editora. 2007.

– Montagner, M.A.; Leal, V.C.L.V.; Catrib, A.M.F.; Amorim, R.F. O corpo, a cirurgia estética e a saúde coletiva: um estudo de caso. Revista Ciência & Saúde Coletiva [versão on line]. 2008.

– Andrade, A.; Bosi, M.L.M. Mídia e subjetividade: impacto no comportamento alimentar feminino. Rev Nutr. Vol. 16. Num 1. 2003. p. 117-125.

– Foucault, M. Vigiar e punir: nascimento da prisão. Tradução de Raquel Ramalhete. Petrópolis. Vozes. 1987.

– Minayo, M.C.S. Pesquisa social. Teoria, método e criatividade. 9ª ed. Petrópolis: Vozes. 1998.

– Trivinõs, A.N.S. Introdução à pesquisa em Ciências Sociais: a pesquisa qualitativa em educação. São Paulo. Atlas. 1987.

– Bardin, L. Análise de conteúdos. Edições 70. Lisboa. 1977.

– Souto, S.; Ferro-Bucher, J.S.N. Práticas indiscriminadas de dietas de emagrecimento e o desenvolvimento de transtornos alimentares. Rev. Nutr. Campinas. Vol. 19. Num 6. 2006. p. 693-704.

– Bosi, M.L.M.; Luiz, R.R.; Uchimura, K.Y.; Oliveira, F.P. Comportamento alimentar e imagem corporal entre estudantes de educação física. J Bras Psiquiatr. Vol. 57. Num. 1. 2008. p. 28-33.

– Garcia, R.W.D. Reflexos da globalização na cultura alimentar: considerações sobre as mudanças na alimentação urbana. Rev. Nutr., Campinas, Vol. 16. Num. 4. 2003. p. 483-492.

– Canesqui, A.M. Mudanças e permanências da prática alimentar cotidiana de famílias de trabalhadores. In: Canesqui AM. Antropologia e nutrição: um dialogo possível. Rio de Janeiro. Editora Fiocruz. 2005. p. 167-210.

– Bosi, M.L.M.; Luiz, R.R.; Morgado, C.M.C.; Costa, M.L.S.; Carvalho, R.J. Autopercepção da imagem corporal entre estudantes de nutrição: um estudo no município do Rio de Janeiro. Jornal Brasileiro de Psquiatria, Vol. 55. Num. 2. p. 108-113. 2006.

- Salles-Costa, R.; Heilborn, M.L.; Werneck, G.L.; Faerstein, E.; Lopes, C.S. Gênero de prática de atividade física de lazer. Caderno de Saúde Pública. Supl. 2. 2003. p. 325-333.

– Fischler, C. El (H) omnívoro: el gusto, la cocina y el cuerpo. Barcelona. Editorial Anagrama. 1995. 20 – Baudrillard, J. A sociedade de consumo. Elfos Editora, Lisboa. Edições 70, 1995.

Published
2012-01-28
How to Cite
Comério, I. M. S., Ferreira, V. A., & Riul, T. R. (2012). Food and body: a study of body conceptions, food and academicals youths’ lifestyle . Brazilian Journal of Obesity, Nutrition and Weight Loss, 3(13). Retrieved from https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/132
Section
Scientific Articles - Original