Risk of nutrition female students developing eating disorders

  • Jessica da silveira Jaques da Silva Graduanda, do curso de Nutrição da Universidade Feevale, Novo Hamburgo-RS, Brasil.
  • Maria Helena Weber Mestre e Doutora em Ciências Bioquímicas UFRGS- RS, Docente Universidade Feevale, Novo Hamburgo-RS, Brasil.
Keywords: Anorexia Nervosa, Nervous Bulimia, Eating Compulsion Disorder, Student

Abstract

Eating disorders (ED) are constant disturbances in diet or eating behaviour. Food consumption or absorption are altered as a consequence of ED, compromising physical health and / or psychosocial functioning. Anorexia Nervosa (AN) and Bulimia Nervosa (BN) are among the ED with more incidence, and Eating Compulsion Disorder (ECD) is also worth mentioning. Young women inserted in a socio-cultural environment that values a skinny body have a higher chance of developing an ED, as the literature about AN and BN shows. A risk analysis of developing ED was performed in a group of nutrition female students of a university located in Rio Grande do Sul as the main objective of this study. The Eating Attitudes Test (EAT-26) and the Questionnaire on Eating and Weight Patterns Revised (QEWP R) were applied. The former to evaluate risky eating behaviours, and the last to investigate risky behaviour for developing ECD. These questionnaires were applied to the researched group using the Google Forms platform. The number of participants were 22 women with average age of 23,73 ± 5,18 years. The sample of students showed that there is 36,4% (n=8) of risk for AN and BN. Linked with offsetting practices, there is also a risk of 4,5% (n=1) for ECD. The conclusion is that there is a risk of developing ED among the students. There is an statistically significant direct relationship (p=0,010) between the self-consumption of food within two hours and the age average of 20,50±1,0 years. The conclusion is there is risk of developing ED among the sample, also the physical shape and weight have a bad influence in the way that the students evaluate themselves.

References

-APA. American Psychiatric Association. Manual diagnóstico e estatístico de transtornos mentais: DSM-5. 5ª edição. Porto Alegre. Artmed. 2014. p. 812.

-Bernardino, M.R.; Souza, C.T.; Francisqueti, F. V.; Souza, D. T. Avaliação da insatisfação da imagem corporal e possíveis transtornos alimentares em estudantes de áreas da saúde de uma faculdade particular de Bauru-SP. Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento. São Paulo. Vol. 82. Num 13. 2020. p. 888-897.

-Bosi, M.L.M.; Nogueira, J.A.D.; Uchimura, K.Y.; Luiz, R.R.; Godoy, M.G.C. Comportamento alimentar e imagem corporal entre estudantes de medicina. Revista Brasileira de Educação Médica. Vol. 38. Num. 2. 2014. p. 243-252.

-Cordás, T.A. Transtornos alimentares: classificação e diagnóstico. Revista psiquiatria clínica. Vol. 31. Num. 4. 2004. p. 154-157.

-Fortes, L.S.; Amaral, A.C.S.; Almeida, S.S.; Ferreira, M.E.C. Efeitos de diversos fatores sobre o comportamento alimentar de adolescentes. Ciência & Saúde Coletiva. Vol. 18. Num. 11. 2013. p. 3301-3310.

-Kakeshita, I.S.; Almeida, S.S. Relação entre índice de massa corporal e a percepção da autoimagem em universitários. Revista de Saúde Pública. Vol. 40. Num. 3. 2006. p. 497-504.

-Kessler, A.L.; Poll, F.A. Relação entre imagem corporal, atitudes para transtornos alimentares e estado nutricional em universitárias da área da saúde. Jornal Brasileiro de Psiquiatria. Vol. 67. Num. 2. 2018. p. 118-125.

-Kirsten, V.R.; Fratton, F.; Porta, N.B.D. Transtornos alimentares em alunas de nutrição do Rio Grande do Sul. Revista de Nutrição. Vol. 22. Num. 2. 2009. p. 219-227.

-Laus, M.F.; Moreira, R.C.M.; Costa, T.M.B. Diferenças na percepção da imagem corporal, no comportamento alimentar e no estado nutricional de universitárias das áreas de saúde e humanas. Revista de Psiquiatria do Rio Grande do Sul. Vol. 31. Num. 3. 2009. p. 192-196.

-Lizot, L.A.B.; Nicoletto, B.B. Comportamento alimentar e imagem corporal em acadêmicos de Nutrição de uma Universidade privada da Serra Gaúcha. Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição E Emagrecimento. São Paulo. Vol. 12. Num. 76. 2019. p. 1141-1149.

-Magalhães, V.C.; Mendonça, G.A.S. Transtornos alimentares em universitárias: estudo de confiabilidade da versão brasileira de questionários auto preenchíveis. Revista Brasileira de Epidemiologia. Vol. 8. Num. 3. 2005. p. 236-245. 2005.

-Moraes, J.M.M.; Oliveira, A.C.; Nunes, P.P.; Lima, M.T.M.A.; Abreu, J.A.O.; Arruda, S.P.M. Fatores associados à Insatisfação Corporal e Comportamentos de risco para Transtornos Alimentares entre estudantes de Nutrição. Revista de Pesquisa em Saúde. Vol. 17. Num. 2. 2016. p. 106-111.

-Oliveira, J.; Figueredo, L.; Cordás, T.A. Prevalência de comportamentos de risco para transtornos alimentares e uso de dieta “low-carb” em estudantes universitários. Jornal Brasileiro de Psiquiatria. Vol. 68. Num. 4. 2019. p. 183-190.

-Philippi, S.T. (Coord.). Nutrição e transtornos alimentares: Avaliação e tratamentos. Manole. 2011. p. 570.

-Serra, M.V.; Oliveira, G.M.N. Prevalência de comportamento de risco para Compulsão Alimentar em adolescentes de um Colégio particular em São Luís-MA. Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento. São Paulo. Vol. 12. Num. 76. 2018. p. 1029-1038.

-Silva, G.A.; Ximenes, R.C.C.; Pinto, T.C.C.; Cintra, J.D.S.; Santos, A.V.; Nascimento, V.S. Consumo de formulações emagrecedoras e risco de transtornos alimentares em universitários de cursos de saúde. Jornal Brasileiro de Psiquiatria. Vol. 67. Num. 4. 2018. p.239-246.

-Souza, M.A.A.; Gomes, V.C.S.; Silva, E.I.G.; Messias, C.M.B.O. Incidência da síndrome do comer noturno e compulsão alimentar em estudantes de nutrição. Saúde e Pesquisa. Vol. 10. Num. 1. 2017. p. 15-23.

-Sroczynski, H.C. Imagem Corporal dos acadêmicos do Curso de Educação Física em diferentes semestres do Centro Universitário Feevale. TCC. Universidade Feevale. Novo Hamburgo. 2007.

-Vitolo, M.R.; Bortolini, G.A.; Horta, R.L. Prevalência de compulsão alimentar entre universitárias de diferentes áreas de estudo. Revista de Psiquiatria do Rio Grande do Sul. Vol. 28. Num. 1. 2006. p. 20-26.

-Wietzikoski, E.C.; Anelli, D.; Sato, S.W.; Costa, L.D.; França, V.F. Prevalência de compulsão alimentar periódica em indivíduos do sudoeste do Paraná. Arq. Cienc. Saúde UNIPAR. Vol. 18. Num. 3. 2014. p. 173-179.

-World Health Organization. Obesity: preventing and managing the global epidemic. Geneva. WHO. 1998.

Published
2022-08-06
How to Cite
Silva, J. da silveira J. da, & Weber, M. H. (2022). Risk of nutrition female students developing eating disorders. Brazilian Journal of Obesity, Nutrition and Weight Loss, 15(98), 1248-1259. Retrieved from https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/1511
Section
Scientific Articles - Original