Behavioral nutrition in the care of person with mental disorders: case report

  • Leticia Ferreira Pires Nutricionista residente em Saúde Mental Coletiva, Universidade Federal do Pampa, campus Uruguaiana, Rio grande do Sul, Brasil
  • Ana Leticia Vargas Barcelos Professora Adjunta do curso de Nutrição, Universidade Federal do Pampa, Campus Itaqui, Rio grande do Sul, Brasil.
  • Karina Sanches Machado d'Almeida Professora Adjunta do curso de Nutrição, Universidade Federal do Pampa, Campus Itaqui, Rio grande do Sul, Brasil.
  • Matheus Baneiro Cardoso Psicólogo residente em Saúde Mental Coletiva, Universidade Federal do Pampa, campus Uruguaiana, Rio grande do Sul, Brasil.
Keywords: Motivational interview, Metabolic Syndrome, Mental Disorders

Abstract

Introduction and objective: The behavioral approach is a nutritional tool used in clinical practice aimed at promoting change and facilitates compliance. It can be used in patients with mental disorders who have difficulties in adhering to conventional treatments. The aim of this study was to report the case of a patient with metabolic syndrome and mental disorders, user of a psychosocial care center. Materials and methods: This is a case report, with a descriptive design, with a narrative and reflective character. Nutritional monitoring was carried out for four months using a behavioral approach, whit motivational interview and nutritional counseling strategies, in order to encourage the patient to recognize his difficulties and promote effective changes in his eating behavior, through goals and action plans for their applicability. Discussion: The strategies used in this case were effective. The behavioral approach was able to produce changes in food choices and gradual weight reduction, in addition to being techniques that are easy to apply and adhere to in clinical practice. Conclusion: The nutritional interventions applied in this case was positive for changes in user's eating behavior, demonstrating to be a strategy that can be widely applied in situations similar to this study.

References

-Alvarenga, M.; Polacow, V.; Scagliusi, F. Dieta e seus efeitos no comportamento alimentar. In: Alvarenga, M. e colaboradores. Nutrição comportamental. São Paulo. Manole. 2015. p. 69-100.

-Andrade, K.A.; Toledo. M.T.T.; Lopes, M.S.; Carmo, G.E.S.; Lopes, A.C.S. Aconselhamento sobre modos saudáveis de vida na Atenção Primária e práticas alimentares dos usuários. Revista Escola de Enfermagem da USP. São Paulo. Vol. 46. Num. 5.2012. p. 1117-24.

-Brasil. Ministério da Saúde. Institui a Rede de Atenção Psicossocial para pessoas com sofrimento ou transtorno mental e com necessidades decorrentes do uso de crack, álcool e outras drogas, no âmbito do Sistema Único de Saúde (SUS). Portaria num 3.088 de 23 de dezembro de 2011. Brasília. 2011a.

-Brasil. Ministério da Saúde. Orientações para a coleta e análise de dados antropométricos em serviços de saúde: Norma Técnica de Sistema de Vigilância Alimentar e Nutricional – SISVAN. Brasília. 2011b.

-Faustino, D.D.; Jung, N.M.; La Porta, L.L. Abordagem comportamental como estratégia para o tratamento da obesidade na Atenção Primária à Saúde. APS em Revista. Belo Horizonte. Vol. 1. Num. 3. 2019. p. 189-197.

-Hagger, M, S. Eds. O manual de mudança de comportamento. Cambridge University Press. 2020.

-Jorge, M.A.S.; Carvalho, M.C.A.; Silva, P.R.F. Políticas e Cuidado em Saúde Mental. Contribuições para a prática profissional. Editora Fiocruz. Rio de Janeiro. 2014.

-Leão, J.M.; Lisboa, L.C.V.; Pereira, M.A.; Lima, L.F.; Lacerda, K.C.; Elias, M.A.R.; Aguiar, A.S.; Luquetti, S.C.P.D. Estágios motivacionais para mudança de comportamento em indivíduos que iniciam tratamento para perda de peso. Revista Jornal Brasileiro de Psiquiatria. Vol. 64. Num. 2. 2015. p. 107-14.

-Melca, I.A.; Fortes, S. Obesidade e transtornos mentais: construindo um cuidado efetivo. Revista HUPE. Rio de Janeiro. Vol. 13. Num. 1. 2014. p.18-25.

-Mirkarimi, K.; Mostafavi, F.; Eshghinia, S.; Ali Vakili, M.; Ozouni-Davaji, R.B.; Aryaie, M. Effect of Motivational Interviewing on a Weight Loss Program Based on the Protection Motivation Theory. Revista Iranian Red Crescent Medical Journal. Vol. 17.Num. 6. 2015. p. 1-8.

-Navolar, T.S.; Tesser, C.D.; Azevedo, E. Contribuições para a construção da nutrição complementar integrada. Interface-Comunicação, Saúde, Educação. Vol. 16. 2012. p. 515-528.

-Prochaska; J.O.; DiClemente, C.C. Stages and processes of self-change of smoking: toward an integrative model of change. J Consult Clin Psychol. Vol. 51. Num. 3. 1983. p. 390-5.

-Rocha, E. Síndrome metabólica: a sua existência e utilidade do diagnóstico na prática clínica. Revista Portuguesa de Cardiologia. Vol. 31. Num. 10. 2012. p. 637-639.

-Silva, A.M.l. Esquizofrenia: uma revisão bibliográfica. Revista UNILUS Ensino e Pesquisa. Vol. 13. Num. 30. 2016. p.18-25.

-Souza, F.P.; Meyer, E.S.; Trindade, M.T.; Boff, R.; Oliveira, M.S. Características do treinamento em Entrevista Motivacional. Revista Aletheia. Canos. Vol. 38-39. 2012. p. 186-195.

-World Health Organization. Obesity: preventing and managing the global epidemic. WHO Technical Report Series. Geneva. Num. 894. 1998.

-Zugno, A.I.; Barcelos, M.; Oliveira, L.; Canever, L.; De Luca, R.D.; Fraga, D.B.; Matos, M.P.; Rezin, G.T.; Scaini, G.; Búrigo, M.; Streck, E.L.; Quevedo, J. Energy metabolism, leptin, and biochemical parameters are altered in rats subjected to the chronic administration of olanzapine. Revista Brasileira de Psiquiatria, Vol. 34. Num. 2. 2012. p. 168-175.

Published
2022-03-29
How to Cite
Pires, L. F., Barcelos, A. L. V., Machado d’Almeida , K. S., & Cardoso, M. B. (2022). Behavioral nutrition in the care of person with mental disorders: case report. Brazilian Journal of Obesity, Nutrition and Weight Loss, 15(93), 263-269. Retrieved from https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/1685
Section
Scientific Articles - Original