Nutritional status of men diagnosed with diabetes mellitus type ii attention to primary health care

  • Juliana Fernandes Jorge Instituto de Ciências da Saúde, Faculdades Integradas do Norte de Minas (ICS/FUNORTE), Montes Claros-MG, Brasil
  • Fabiano Divino Alves Sousa Instituto de Ciências da Saúde, Faculdades Integradas do Norte de Minas (ICS/FUNORTE), Montes Claros-MG, Brasil
  • Jonas Rabelo Soares Instituto de Ciências da Saúde, Faculdades Integradas do Norte de Minas (ICS/FUNORTE), Montes Claros-MG, Brasil
  • Angelina do Carmo Lessa Escola de Medicina, Odontologia e Nutrição, Universidade de Glasgow, Glasgow, Reino Unido
  • Josiane Santos Brant Rocha Programa de Pós-Graduação em Cuidado Primário em Saúde, Universidade Estadual de Montes Claros (Unimontes), Montes Claros-MG, Brasil.
  • Marcelo Eustáquio de Siqueira e Rocha Universidade Estadual de Montes Claros (Unimontes), Montes Claros-MG, Brasil.
  • Ronilson Ferreira Navarro Universidade Estadual de Montes Claros (Unimontes), Montes Claros-MG, Brasil. Faculdades Integradas do Norte de Minas (FUNORTE), Montes Claros-MG, Brasil
Keywords: Nutritional status, Men, Diabetes mellitus, Public health

Abstract

Objective: To evaluate the nutritional status of men diagnosed with type II diabetes mellitus treated in Primary Health Care. Materials and Methods: This is a descriptive, cross-sectional study with a quantitative characterization of 46 men diagnosed with diabetes mellitus II treated (age, skin color, schooling, marital status and income) and nutritional (weight, height, Body Mass Index, Waist Circumference, Circumference of the Waist circumference) were analyzed using a questionnaire that addressed sociodemographic and economic aspects Hip and Waist Ratio, Waist and Height Ratio, Body Adiposity Index, and Percentage of Total Body Fat). Results: It was observed that the majority of men were overweight/obese (63.1%). Through the evaluation of AC, WHR and RCA, it was observed that 80.4%, 97.8% and 91.3% of men, respectively, present an increased/very increased risk for the development of cardiovascular diseases. Conclusion: The present study points to the need for strategies to improve the nutritional status of the group studied here, especially considering the importance of nutritional status in the control of type II diabetes mellitus and comorbidities.

Author Biographies

Juliana Fernandes Jorge, Instituto de Ciências da Saúde, Faculdades Integradas do Norte de Minas (ICS/FUNORTE), Montes Claros-MG, Brasil

Graduada em Educação Fí­sica pelo Instituto de Ciências da Saúde/Faculdades Integradas do Norte de Minas - ICS/FUNORTE.

Fabiano Divino Alves Sousa, Instituto de Ciências da Saúde, Faculdades Integradas do Norte de Minas (ICS/FUNORTE), Montes Claros-MG, Brasil

Graduada em Educação Fí­sica pelo Instituto de Ciências da Saúde/Faculdades Integradas do Norte de Minas - ICS/FUNORTE.

Jonas Rabelo Soares, Instituto de Ciências da Saúde, Faculdades Integradas do Norte de Minas (ICS/FUNORTE), Montes Claros-MG, Brasil

Graduada em Educação Fí­sica pelo Instituto de Ciências da Saúde/Faculdades Integradas do Norte de Minas - ICS/FUNORTE.

Angelina do Carmo Lessa, Escola de Medicina, Odontologia e Nutrição, Universidade de Glasgow, Glasgow, Reino Unido

Pós-doutoranda pela Escola de Medicina, Odontologia e Nutrição/Universidade de Glasgow.

Josiane Santos Brant Rocha, Programa de Pós-Graduação em Cuidado Primário em Saúde, Universidade Estadual de Montes Claros (Unimontes), Montes Claros-MG, Brasil.

Doutora em Ciências da Saúde pela Universidade de Brasí­lia - UnB. Professora do Programa de Pós-Graduação em Cuidado Primário em Saúde, Universidade Estadual de Montes Claros - Unimontes.

Marcelo Eustáquio de Siqueira e Rocha, Universidade Estadual de Montes Claros (Unimontes), Montes Claros-MG, Brasil.

Médico, doutor em gastroenterologia pela Universidade Federal de São Paulo - UNIFESP.

Ronilson Ferreira Navarro, Universidade Estadual de Montes Claros (Unimontes), Montes Claros-MG, Brasil. Faculdades Integradas do Norte de Minas (FUNORTE), Montes Claros-MG, Brasil

Doutorando em Ciências pela Universidade Estadual de Montes Claros - Unimontes.

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Published
2019-02-17
How to Cite
Jorge, J. F., Sousa, F. D. A., Soares, J. R., Lessa, A. do C., Rocha, J. S. B., Siqueira e Rocha, M. E. de, & Navarro, R. F. (2019). Nutritional status of men diagnosed with diabetes mellitus type ii attention to primary health care. Brazilian Journal of Obesity, Nutrition and Weight Loss, 13(78), 337-343. Retrieved from https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/956
Section
Scientific Articles - Original