Conhecimento e consumo de Alimentos Funcionais por Profissionais da Estratégia de Saúde da Família de um município da Amazônia Legal

Jamal Mahmud Lucas Wadi, Carlos Kusano Bucalen Ferrari

Resumo


Justificativa: a fim de neutralizar a incidência de doenças crônicas não transmissíveis, adoção de escolhas alimentares saudáveis e de alimentos funcionais é fundamental. Objetivo: avaliar o conhecimento e consumo de alimentos funcionais por profissionais de saúde. Sujeitos e Métodos: 45 professionais de saúde (60% do total) da atenção básica do Médio Araguaia, Amazônia Legal, foram estudados. O inquérito alimentar avaliou o conhecimento sobre nutrição, a frequência alimentar e a frequência de ingesta de alimentos funcionais. Resultados: A maioria das pessoas (64%) sabia sobre o conceito de alimentos funcionais. Os alimentos funcionais com ingesta semanal adequada (mínimo de 5 dias por semana) foram o alho, café, cebola e feijão. A ingesta de tomates e seus derivados foi de 49% pelo menos 5 dias por semana. A ingesta alimentar de maçã, couve manteiga, queijo e laticínios, uva e suco de uva foi considerável, mas insuficiente. Considerando os alimentos brasileiros e regionais, a ingesta alimentar foi considerável, mas insatisfatória para bananas (Musa paradisiaca), castanha do Brazil ou de caju (Bertholletia excelsa e Anacardium occidentale), pequi (Caryocar brasiliense), beterraba, mamão papaya, laranja e peixes de água doce. A qualidade da dieta dos profissionais de saúde precisa melhorar pela inclusão de alimentos funcionais mundiais, nacionais e regionais bem como pela redução da ingesta de alimentos gordurosos, frituras, doces e carnes.

 

ABSTRACT

Knowledge and intake of functional foods by primary health care professionals from a legal amazon region, Brazil

Backgroud: In order to counteract the incidence of chronic non-transmissible diseases the adoption of healthy food choices and functional foods are essencial. Objective: to evaluated knowledge and intake of functional foods by health professionals. Subjects and Methods: 45 health professionals (60% of the total) from the primary health care system from middle Araguaia, Legal Amazon, were studied. Dietary questionnaire evaluated knowledge of nutrition, food frequency, and intake frequency of functional foods. Results: The majority of people (64%) known the concept of functional foods. Functional foods with adequate dietary weekly intake was garlic, coffee, onions, and the common beans. The dietary intake of tomatoes and its products was 49% at least five days a week. Dietary intake of apples, cabagge, cheese and dairy products, grapes and grape juices was considerable, but insufficient. Considering Brazilian and regional foods, the dietary intake was considerable but unsatisfactory for bananas (Musa paradisiaca), Brazil or Cashew nuts (Bertholletia excelsa and Anacardium occidentale), “pequi” (Caryocar brasiliense), red beet, papaya, orange, and river fishes. The dietary quality of health professionals should be improved by inclusion of both global, national, and regional foods and by reduction on the intake of fats, fatty foods, sweets, fried foods and meats.


Palavras-chave


Comportamento alimentar; Dieta; Nutrição; Doenças crônicas

Texto completo:

PDF PDF (English)

Referências


-Al Quaiz, A.M.; Tayel, S.A. Barriers to a healthy lifestyle among patients attending primary care clinics at a university hospital in Riyadh. Ann Saudi Med. Vol. 29. Núm. 1. p.30-5. 2009.

-Azevedo e Silva, G.; Moura, L.; Curado, M.P.; Gomes, F. S.; Otero, U.; Rezende, L.F.M. The fraction of cancer attributable to ways of life, infections, occupation, and environmental agents in Brazil in 2020. PLoS ONE. Vol. 11. Núm. 2. 2016.

-Bedani, R.; Miguel, D.P.; Chaves, I.R.; Jung, E.B.; Oliveira, P.F.; Guaglianoni, D.G.; Rossi, E.A. Consumo de soja e seus produtos derivados na cidade de Araraquara-SP: um estudo de caso. Alim Nutr. Vol. 18. Núm. 1. p.27-34. 2007.

-Bhandari, S.; Sayami, J.T.; Thapa, P.; Sayami, M.; Kandel, B.P.; Banjara, M.R. Dietary intake patterns and nutritional status of women of reproductive age in Nepal: findings from a health survey. Arch Public Health. Vol. 74. Núm. 2. 2016.

-Cao, Y.; Wittert, G.; Taylor, A.W.; Adams, R.; Shi, Z. Associations between macronutrient Intake and obstructive sleep apnoea as well as self-reported sleep symptoms: results from a cohort of community dwelling Australian men. Nutrients. Vol. 8. p.207. 2016.

-Choi, Y.; Chang, Y.; Ryu, S. Coffee consumption and coronary artery calcium in young and middle-aged asymptomatic adults. Heart. Vol. 101. p.686-691. 2015.

-Claro, R.M.; Santos, M.A.S.; Oliveira, T.P.; Pereira, C.A.; Szwarcwald, C.L.; Malta, D.C. Unhealthy food consumption related to chronic non-communicable diseases in Brazil: National Health Survey, 2013. Epidemiol Serv Saúde. Vol. 24. Núm. 2. p.257-265. 2015.

-El-Sabban, F. The antioxidant advantage of the Mediterranean diet in cardiovascular disease. Nutr Diet Sup. Vol. 6. p.35-40. 2014.

-Elwood, P.C.; Pickering, J.E.; Fehily, A.M. Milk and dairy consumption, diabetes and the metabolic syndrome: the Caerphilly prospective study. J Epidemiol Commun Health. Vol. 61. Núm. 8. p.695-698. 2007.

-Ferrari, C.K.B. Functional foods, nutraceuticals and herbs: an approach of cell and molecular anti-ageing mechanisms. Agro Food Ind High Tech. Vol. 24. Núm. 2. p.10-12. 2013.

-Ferrari, C.K.B; Percário, S.; Silva, J.C.C.B.; Torres, E.A.F.S. An apple plus a nut a day keeps the doctors away: antioxidant capacity of foods and their health benefits. Cur Pharm Des. Vol. 22. Núm. 2. p.189-195. 2016.

-Fonseca, G.A.A.; David, L.A.; Ferrari, G.S.; Ferrari, C.K. Prevalência de síndrome metabólica em pacientes atendidos na estratégia de saúde da família de Barra do Garças, MT. Rev Ciênc Méd Biol. Vol. 11. Núm. 3. p.290-295. 2012.

-Fumeron, F.; Lamri, A.; Khalil, C.A.; Jaziri, R.; Porchay-Balderelli, I.; Lantieri, O.; et al. Dairy consumption and the incidence of hyperglycemia and the metabolic syndrome. Diabet Care. Vol. 34. Núm. 4. p.813-817. 2011.

-Gahagan, S. The development of eating behavior - biology and context. J Dev Behav Pediatr. Vol. 33. Núm. 3. p.261-271. 2012.

-Galas, A.; Cebulska-Wasilewska, A. Can consumption of raw vegetables decrease the count of syster chromatid exchange? Results from a cross-sectional study in Krakow, Poland. Eur J Nutr. Vol. 54. Núm. 2. p.161-171. 2015.

-Ghosh, A.; Dutta, R. Food habits and body composition in children and adolescents of Asian Indian origin. Nutr Metab Cardiovasc Dis. Vol. 20. p.e5. 2010.

-González-Peña, D.; Dudzik, D.; Colina-Coca, C.; de Ancos B.; García, A.; Barbas, C.; Sánchez-Moreno, C. Evaluation of onion as a functional ingredient in the prevention of metabolic impairments associated to diet-induced hypercholesterolaemia using a multiplatform approach based on LC-MS, CE-MS and GC-MS. J Funct Foods. Vol. 19. p.363-375. 2015.

-Hong, S.; Song, Y.; Lee, K.H.; Lee, H.S.; Lee, M.; Jee, S.H.; Joung, H. A fruit and dairy pattern is associated with a reduced risk of metabolic syndrome. Metabolism Clin Exp. Vol. 61. Núm. 6. p.883-890. 2012.

-Kwon, H.T.; Lee, C.M.; Park, J.H.; Ko, J.A.; Seong, E.J.; Park, M.S.; Cho, B.L. Milk intake and its association with metabolic syndrome in Korean: analysis of the Third Korea National Health and Nutrition Examination Survey (KNHNES III). J Korean Med Sci. Vol. 25. Núm. 10. p.1473-1479. 2010.

-Lindermann, I.L.; Oliveira, R.R..; Mendoza-Sassi, R.A. Dificuldades para alimentação saudável entre usuários da atenção básica em saúde e fatores associados. Ciênc Saúde Col. Vol. 21. Núm. 2. p.599-610. 2016.

-López-Azpiazu, I.; Martínez-González, M.A.; Kearney, J.; Gibney, M.; Martínez, J.A. Perceived barriers of, and benefits to, healthy eating reported by a Spanish national sample. Public Health Nutr. Vol. 2. Núm. 2. p.209-215. 1999.

-Magalhães, S.M. Alimentação, saúde e doenças em Goiás no século XIX. Tese de Doutorado em História - Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho. UNESP. Campus de Franca. Franca. 2004. 260p.

-Malta, D.C.; Szwarcwald, C.L. Lifestyles and chronic non-transmissible diseases of the Brazilian population according to the National Health Survey: balance of the main results. Sao Paulo Med J. Vol. 133. Núm. 4. p.286-289. 2015.

-Malta, D.C.; Santos, M.A.S.; Araújo, S.S.C. de; Oliveira, T.P.; Stopa, S.R.; Oliveira, M.M. de; Jaime, P. Time trend in adult obesity indicators in Brazilian state capitals, 2006-2013. Cienc Saúde Col. Vol. 21. Núm. 4. p.1061-1069. 2016.

-Moura, J.F.; Marinho, A.F. Qualidade da dieta dos profissionais da estratégia de saúda da família de um distrito na cidade de Manaus-AM. Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento. Vol. 6. Núm. 33. p.138-145. 2012.

-Nicastro, H.L.; Ross, S.A.; Milner, J.A. Garlic and Onions: Their Cancer Prevention Properties. Canc Prev Res. Vol. 8. Núm. 3. p.181-189. 2015.

-Nooyens, A.C.J.; Milder, I.E.J.; van Gelder, B.M.; Bueno-de-Mesquita, H.B.; van Boxtel, M.P.J.; Verschuren, W.M.M. Diet and cognitive decline at middle age: the role of antioxidants. Brit J Nutr. Vol. 113. Núm. 9. p.1410-1407. 2015.

-Oliveira, A.F.C.; Nogueira, M.S. Obesity as risk factor associated with hypertension among nursing professionals of a national philanthropy health institution. Rev Esc Enferm USP. Vol. 44. Núm. 2. p.385-390. 2010.

-Pretto, A.D.B.; Pastore, C.A.; Assunção, M.C.F. Comportamentos relacionados à saúde entre profissionais de ambulatórios do Sistema Único de Saúde no município de Pelotas-RS. Epidemiol Serv Saúde. Vol. 23. Núm. 4. p.635-644. 2014.

-Rostami, A.; Khalili, M.; Haghighat, N. High-cocoa polyphenol-rich chocolate improves blood pressure in patients with diabetes and hypertension. Arya Atheroscler. Vol. 11. Núm. 1. p.21-29. 2015.

-Saito, E.; Inoue, M.; Sawada, N.; Shimazu, T.; Yamajim T.; Iwasaki, M.; Sasazuki, S.; Noda, M.; Isso, H.; Tsugane, S. Association of coffee intake with total and cause-specific mortality in a japanese population: the Japan Public Health Center-based Prospective Study. Am J Clin Nutr. Vol. 101. Núm. 5. p.1029-1037. 2015.

-Santos, P.R.; Ferrari, G.S.L.; Ferrari, C.K.B. Diet, sleep and metabolic syndrome among a Legal Amazon population, Brazil. Clin Nutr Res. Vol. 4. Núm.1. p.41-45. 2015.

-Schmidt, M.I.; Duncan, B.B.; Silva, G.A.; Menezes, A.M.; Monteiro, C.A.; Barreto, S.M.; Chor, D.; Menezes, P.R. Chronic non-communicable diseases in Brazil: burden and current challenges. The Lancet. Vol. 377. p.1949-1961. 2011.

-Shatenstein, B.; Payette, H.; Nadon, S.; Gray-Donald, K.; and Members of the Division on Nutrition and Healthy Aging, Québec Network on Aging Research. An Approach for Evaluating Lifelong Intakes of Functional Foods in Elderly People. J Nutr. Vol. 133. Núm.7. p.2384-2391. 2003.

-Suárez-Martínez, S.E.; Ferriz-Martínez, R.A.; Campos-Veja, R.; Elton-Puente, J.E.; de la Torre Carbot, K.; García-Gascam T. Bean seeds: leading nutraceutical source for human health, CyTA. Journal of Food. Vol. 14. Núm. 1. p.131-137. 2016.

-Vieira, V.C.R.; Priore, S.E.; Ribeiro, S.M.R.; Franceschini, S. do C.C.; Almeida, L.P. Socioeconomic, nutritional and health profile of adolescents recently admitted to a Brazilian public university. Rev Nutr. Vol. 15. Núm. 3. p.273-282. 2002.

-Yarmolinsky, J.; Mueller, N.T.; Duncan, B.B.; Molina, M.C.B.; Goulart, A.C.; Schmidt, M.I. Coffee consumption, newly diagnosed diabetes, and other alterations in glucose homeostasis: a cross-sectional analysis of the Longitudinal Study of Adult Health (ELSA-Brasil). PLoS One, 2015.

-Yusuf, S.; Hawken, S.; Õunpuu, S.; Dans, T.; Avezum, A.; Lanas, F.; et al. Effect of potentially modifiable risk factors associated with myocardial infarction in 52 countries (the Interheart study): case-control study. The Lancet. Vol. 364. Núm. 9438. p.937-952. 2004.

-Weber, B.; Galante, A.P.; Bersch-Ferreira, A.C.; Torreglosa, C.R.; Carvalho, V.O.; Victor, E.S.; Espírito-Santo, J.A.; Ross-Fernandes, M.B.; Soares, R.M.; Costa, R.P.; Lara, E.S.; Buehler, A.M.; Berwanger, O. Effects of Brazilian cardioprotective diet program on risk factors in patients with coronary heart disease: a Brazilian cardioprotective diet randomized pilot trial. Clinics. Vol. 67. Núm.12. p.1407-1414.


Apontamentos

  • Não há apontamentos.


Creative Commons License Todo o conteúdo deste periódico, exceto onde está identificado, está licenciado sob uma Licença Creative Commons

RBONE - Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento

IBPEFEX - Instituto Brasileiro de Pesquisa e Ensino em Fisiologia do Exercício

Editor-Chefe: Francisco Navarro. E-mail para contato: aqui

Editor Gerente: Francisco Nunes Navarro. E-mail para contato:aqui