Bromatological characterization of the seed of Aleurites moluccana (L.) Willd

  • Andressa Fernandes Reis Universidade José do Rosário Vellano (UNIFENAS), Alfenas-MG, Brasil.
  • Evandro Neves Silva Universidade José do Rosário Vellano (UNIFENAS), Alfenas-MG, Brasil.
  • Andressa Santanna Natel Universidade José do Rosário Vellano (UNIFENAS), Alfenas-MG, Brasil.
Keywords: Centesimal composition, Walnut, Medicinal plant

Abstract

The Indian nest, Aleurites moluccana (L.) Willd., Is used for weight loss, known as pharmaceutical activity, without studies that report the bromatological composition of this seed. In this context, the objective was to present the bromatological characterization of these seeds, with and without peel, available in the market. For this, 200 seeds were obtained from commercial sites, 50% with bark (C / C) and 50% with bark (S / C). Weighed individually, dried in an oven, and ground to obtain a bran. Bran oil was extracted in goldfish determiner. The defatted meal was characterized by physico-chemical methods: Determination of moisture content, proteins, minerals, neutral detergent fiber (NDF) and acid detergent fiber (FDA). There was no statistical difference for the bromatological components of the evaluated seeds, except for carbohydrates, which were higher in those with bark (31.45g / 100g) compared to bark (19.91g / 100g), although the NDF and ADF contents did not differ. Weight variability was similar (0.44g and 0.39g, with and without bark, respectively). The maximum (68.4%) and minimum (37.2%) gross fat contents found in the seeds were high when taken into consideration in other nuts. The mean crude protein of both seeds was approximately 14%. The amount of calories presented in g per 100 g of the product differed (p<0.05), being higher for those without casaca in comparison with those with peel (709.4 vs 653.8 kcal / 100g). It was concluded that A. moluccana seeds present high crude fat content in their chemical composition, high energy content and contributing to the laxative effect described in the literature.

Author Biographies

Andressa Fernandes Reis, Universidade José do Rosário Vellano (UNIFENAS), Alfenas-MG, Brasil.

Discente do Curso de Biomedicina da Universidade José do Rosário Vellano (UNIFENAS), Campus Alfenas-MG, Brasil.

Evandro Neves Silva, Universidade José do Rosário Vellano (UNIFENAS), Alfenas-MG, Brasil.

Biomédco, Mestre em Reprodução, Sanidade e Bem-Estar Animal; Doutorando em Reprodução, Sanidade e Bem-Estar Animal da Universidade José do Rosário Vellano (UNIFENAS), Campus Alfenas-MG, Brasil; Laboratório de Imunologia das Doenças Infecciosas e Cronicas - (LIDIC); Departamento de Medicina Veterinaria, Anatomia Veterinaria.

Andressa Santanna Natel, Universidade José do Rosário Vellano (UNIFENAS), Alfenas-MG, Brasil.

Doutora em Ciência, Universidade José do Rosário Vellano (UNIFENAS), Campus Alfenas-MG, Brasil.

References

-Brand-Miller, J. Carbohydrates. In: Mann, J.; Truswell, S. Essentials of human nutrition. New York. Oxford University Press. 2002.

-Brasil. Ministério da Saúde. Secretária de Vigilância Sanitária. Aprova o Regulamento Técnico referente à Informação Nutricional Complementar (declarações relacionadas ao conteúdo de nutrientes). Portaria n°27, de 13 de janeiro de 1998. Brasília. 1998.

-Castilho, P.F. Potencial mutagênico e citotóxico de sementes de Aleurites moluccana (L.) Willd. in vitro. Universidade Federal da Grande Dourados. Trabalho de Conclusão de Curso. UFGD. Grande Dourados. 2016.

-Carvalho, M.M.; Paladini, E.P. Gestão da qualidade: Teoria e casos. Rio de Janeiro. Editora Campus. 2012. p. 376.

-Cesca, T.G.; Faqueti, L.G.; Rocha, L.W.; Meira, N.A.; Meyre-Silva, C.; De Souza, M.M.; Quintão, N.L.M.; Silva, R.M.L.; Cechinel Filho, V.; Bresolin, T.M.B. Antinociceptive, anti-inflammatory and wound healing features in animal models treated with a semisolid herbal medicine based on Aleurites moluccana L. Willd. Euforbiaceae standardized leaf extract Semisolid Herbal. Journal of Ethnopharmacology. Estados Unidos. Vol. 143. Num. 1. 2012. p. 355-362.

-Freitas, J.B.; Naves, M.M.V. Composição química de nozes e sementes comestíveis e sua relação com a nutrição e saúde. Revista de Nutrição. Campinas. Vol. 23. Num. 2. 2010. p. 269-279.

-Freitas, J.B. Qualidade nutricional e valor protéico da amêndoa de baru em relação ao amendoim, castanha-de-caju e castanha-do-pará. Universidade Federal de Goiás. Dissertação de Mestrado. UFG. Goiás. 2009.

-González-Stuart, A.E.; Riveira, J.O. Toxicity of Candlenut Seed (Aleurites moluccanus), A Purported Herbal Weight Loss Supplement. Pharmacologia. Estados Unidos. Vol. 8. Num. 1. 2017. p. 25-31.

-Hidaka, M.; Horikawa, K.; Akase, T.; Makihara, H.; Ogami, T.; Tomozawa, H.; Tsubata, M.; Ibuki, A.; Matsumoto, Y. Efficacy of Kaempferia parviflora in a mouse model of obesity-induced dermatopathy. J Nat Med. Estados Unidos. Vol. 7. Num. 1. 2016. p. 59-67.

-Krisnawati, H.; Kallio, M.; Kanninen, M. Aleurites moluccana (L.) Willd. Ecology, silviculture and productivity. Indonesia. Center for International Forestry Research. 2011. p. 22.

-Lima, A.M. Centro Integrado de Vigilância Toxicológica. Secretária de Estado de Saúde. Intoxicação pelo uso da “Noz da Índia”. Nota Técnica nº001/2016/CIVITOX/CVA/SGVS/SES/MS. Campo Grande. 2016.

-Lima, L. O fascinante universo das plantas medicinais. Jornal on line da Unesp. Botucatu. Vol. 166. Num. 16. 2002.

-Meyre-Silva, C.; Mora, T.C.; Santos, A.R.S.; Magro, J.D.; Yunes, R.A.; Monache, F.D.; Cechinel-Filho, V. A triterpene and a flavonoid C-glycoside from Aleurites moluccana L. Willd. (Euphorbiaceae). Acta Farm. Bonaerense. Buenos Aires. Vol. 16. Num. 3. 1997. p. 169-172.

-Oliveira, I.M.M. Caracterização química da castanha de Sapucaia (Lecythis pisonis Cambess.) da região da zona da mata mineira. Journal Biosci. Uberlândia. Vol. 28. Num. 6. 2012. p. 971-977.

-Pedrosa, R.C. Meyre-Silva, C.; Cechinel-Filho, V.; Benassi, J.C; Oliveira, L.F.S.; Zancanaro, V.; Magro, J.D.; Yunes, R.A. Hypolipidaemic Activity of Methanol Extract of Aleurites moluccana. Phytotherapy Research. Estados Unidos. Vol. 16. Num. 8. 2002. p. 765-768.

-Quintão, N.L.M.; Rocha, L.W.; Silva, G.F.; Reichert, S.; Claudino, V.D.; Lucinda-Silva, R.M.; Malheiros, A.; Souza, M.M.; Filho, V.C.; Bresolin, T.M.B.; Machado, M.S.; Wagner, T.M.; Meyre-Silva, C. Contribution of 훼, β-Amyrenone to the Anti-Inflammatory and Antihypersensitivity Effects of Aleurites moluccana (L.) Willd. BioMed Research International. Estados Unidos. Vol. 2014. Num. 1. 2014. p. 1-11.

-Silva, D.J.; Queiroz, A.C. Análise de alimentos: métodos químicos e biológicos. Viçosa. UFV. 2006. p. 235.

-Sniffen, C.J.; O'connor, J.D.; Van-Soest, P.J. A net carbohydrate and protein system for evaluating cattle diets. 2. Carbohydrate and protein availability. J. Animal Sci. Vol. 70. Num. 11. 1992. p. 3562-3577.

-Taco. Tabela Brasileira de Composição de Alimentos. Núcleo de Estudos e Pesquisas em Alimentação-NEPA. Campinas. UNICAMP. 2011.

-Teixeira, H.L. Composição química e perfil de ácidos graxos da castanha do fruto da castanhola (Terminalia Catappa Linn). Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia. Dissertação de Mestrado. UESB. Bahia. 2010.

-Van Soest, P.J.; Robertson, J.D.; Lewis, B.A. Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber, nonstarch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science. Vol. 74. Num. 10. 1991. p. 3583-3597.

-Watt, B.; Merrill, A.L. Composition of foods: raw, processed, prepared. Washington, DC: Consumer and Food Economics Research Division/Agricultural Research Service, 1963. p. 198.

-Yimam, M.; Jiao, P.; Hong, M.; Brownell, L.; Lee, Y.; Kim, H.; Nam, J.B.; Kim, M.R.; Jia, Q. A Botanical Composition from Morus alba, Ilex paraguariensis, and Rosmarinus officinalis for Body Weight Management. Journal of medicinal food. Estados Unidos. Vol. 20. Num. 11. 2017. p. 1-13.

Published
2020-10-17
How to Cite
Reis, A. F., Silva, E. N., & Natel, A. S. (2020). Bromatological characterization of the seed of Aleurites moluccana (L.) Willd. Brazilian Journal of Obesity, Nutrition and Weight Loss, 14(84), 29-36. Retrieved from https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/1143
Section
Scientific Articles - Original