Effects of isoenergetic diets on body composition and nitrogen balance of functional training practitioners: a pilot study

  • Paulo César Trindade Costa Universidade Federal de Campina Grande, Centro de Educação e Saúde, Departamento de Nutrição, Cuité, Paraí­ba, Brasil.
  • Bruna Renata Dias Alves Universidade Federal de Campina Grande, Centro de Educação e Saúde, Departamento de Nutrição, Cuité, Paraí­ba, Brasil.
  • Mabel de Freitas Batista Universidade Federal de Campina Grande, Centro de Educação e Saúde, Departamento de Nutrição, Cuité, Paraí­ba, Brasil.
  • Raylan Batista Leite Universidade Federal de Campina Grande, Centro de Educação e Saúde, Departamento de Nutrição, Cuité, Paraí­ba, Brasil.
  • Carlos Eduardo da Silva Costa Universidade Federal de Campina Grande, Centro de Educação e Saúde, Departamento de Nutrição, Cuité, Paraí­ba, Brasil.
  • Fillipe de Oliveira Pereira Universidade Federal de Campina Grande, Centro de Educação e Saúde, Departamento de Nutrição, Cuité, Paraí­ba, Brasil.
Keywords: Energy metabolism, Hyperlipidic diet, Food consumption, Nutritional status

Abstract

Introduction: Most functional training practitioners have weight loss as their main objective. However, in order to achieve weight loss, it is necessary to develop a strategy that requires calculations of energy needs individually, always respecting the particularities of individuals. Objective: in addition to the dietary profile, the effects of two dietary protocols on body composition and nitrogen balance of practitioners of functional exercise were analyzed. Materials and Methods: the study was carried out with 8 individuals, of both sexes. Food consumption assessment, dietary intervention, anthropometric assessment and determination of nitrogen balance were performed. Results: the public studied needs improvements in eating habits, mainly in terms of micronutrients. Still, it was observed that there were no significant differences, however, there was a decrease in the average variation of body fat in groups D1 and D2 of -1.70 kg (-1.67%) and -0.95 kg (-1, 25%), respectively. As well as a reduction in the average variation of total weight (kg), BMI (kg / m2), and an increase in lean mass (kg) in both groups. Regarding the nitrogen balance, there was an average positive variation (22.00) in group D1 and negative (-4.46) in group D2. Discussion: The hyperlipidic dietary protocol probably caused the flow of energy through the lipids to be directed. Conclusion: the consumption of hyperlipidic-isocaloric diets is an important factor to make the nitrogen balance positive in individuals practicing predominantly aerobic exercises. Still, both protocols induced positive results in the respective mean variations in relation to anthropometry.

References

-Abreu, E. S.; D’avila, L. S. P.; Nascimento, J. F.; Silveira, M. A. A.; Moura, F. C.; Soares, P. M. Hábitos nutricionais pré-treino de praticantes de ginástica do projeto de extensão Proginc-Uec. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 11. Num. 62. 2017. p. 118-125. Disponível em: http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/741.

-Albuquerque, M. M. Avaliação do consumo de suplementos alimentares nas academias de Guará-DF. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 6. Num. 32. 2012. p. 112-117.

-Araújo, M. C.; Bezerra, I. N.; Barbosa, F. D. S.; Junger, W. L.; Yokoo, E. M.; Pereira, R. A.; Sichieri, R. Consumo de macronutrientes e ingestão inadequada de micronutrientes em adultos. Revista de Saúde Pública. Vol. 47. 2013. p.177s-189s.

-Becker, L.; Gonçalves, P.; Reis, R. Programas de promoção da atividade física no Sistema Único de Saúde brasileiro: revisão sistemática. Revista Brasileira de Atividade Física & Saúde. Vol. 21. Num. 2. 2016. p. 110-122.

-Burke, L. M. Re-Examining High-Fat Diets for Sports Performance: Did We Call the ‘Nail in the Coffin’ Too Soon?. Sports Medicine. Vol. 45. Num. 33. 2015. p. 1179-2035.

-Burke, L. M.; Ross, M. L.; Garvican-lewis, L. A.; Welvaert, M.; Heikura, I. A.; Forbes, S. G.; Mirtschin, J. G.; Cato, L. E.; Strobel, N.; Sharma, A. P.; Hawley, J. A. Low carbohydrate, high fat diet impairs exercise economy and negates the performance benefit from intensified training in elite race walkers. The Journal of physiology. Vol. 595. Num. 9. 2017. p. 2785-2807.

-Daniel, M. F.; Neiva, C. M. Avaliação da ingestão proteica e do balanço nitrogenado em universitários praticantes de musculação. Revista Mackenzie de Educação Física e Esporte. Vol. 8. Num. 1. 2009. p. 21-39.

-Faccim, A. G. Avaliação antropométrica e nível de ingestão dos micronutrientes, ferro, vitamina c e cálcio em atletas de handebol do instituto federal do espírito santos -campus venda nova do imigrante, espírito santo. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 9. Num. 50. 2015. p. 120-128.

-Gomes, R. M.; Triani, F. S.; Silva, C. A. F. Conhecimento nutricional de praticantes de treinamento de força. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 11. Num. 65. 2017. p. 610-617.

-Hammond, K. A. Ingestão: análise da dieta. In: Mahan, L. K.; Escott-stump, S.; Raymond, J. L. Krause: alimentos, nutrição e dietoterapia. Rio de Janeiro. Elsevier. 2012. cap. 4. p. 137-141.

-Hevia, V. L.; Painelli, V. S. Influência da dose e da distribuição da ingestão de proteínas, associadas ou não ao treino de força, sobre a taxa de síntese proteica muscular. Revista Brasileira De Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 11. Num. 68. 2017. p. 963-973. Disponível em: http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/939/711.

-Institute of Medicine. Food and Nutrition Board. Dietary Reference Intakes for Energy, Carbohydrate, Fiber, Fat, Fatty Acids, Cholesterol, Protein, and Amino Acids (Macronutrients). Institute of Medicine. Washington (DC). National Academy Press. 2005.

-Mahan, L. K.; Escott-stump, S.; Raymond, J. L. Krause: alimentos, nutrição e dietoterapia. Rio de Janeiro. Elsevier. 2013. Cap. 4. p. 137-141.

-Ministério da Saúde. Guia alimentar para a população brasileira. 2ª edição. Brasília. 2014.

-Monteiro, C.A.; Louzada, M.A. Ultraprocessamento de alimentos e doenças crônicas não transmissíveis: implicações para políticas públicas. Observatório Internacional de Capacidades Humanas, Desenvolvimento e Políticas Públicas: estudos e análises 2. Brasília. UnB/ObservaRH/Nesp-Fiocruz/Nethis. Vol.3. 2015. p. 167-180.

-Moraes, C.; Sampaio, R. C. Estresse oxidativo e envelhecimento: papel do exercício físico. Motriz. Journal of Physical Education. UNESP. Vol. 16. Num. 2. 2010. p. 506-515.

-Oliveira, R. A. P. F.; Navarro, A. C. Os benefícios do treinamento de força no aumento da densidade mineral óssea em mulheres menopausadas associada à dieta rica em cálcio. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 5. Num. 25. 2011. p. 25-34.

-Paschoal, V.; Naves, A. Tratado de nutrição esportiva funcional. 1ª edição. São Paulo. Roca. 2015. 730p.

-Pollock, M. L.; Jackson, A. S. Research progress in validation of clinical methods of assessing body composition. Medicine and science in sports and exercise. Vol. 16. Num. 6. 1984. p. 606-615.

-Siri, W. E. Body composition from fluid spaces and density: analysis of methods. Techniques for measuring body composition. Vol. 61. 1961. p. 223-244.

-Tam, N.; Nolte, H. W.; Noakes, T. D. Changes in total body water content during running races of 21.1 km and 56 km in athletes drinking ad libitum. Clinical Journal of Sport Medicine. Vol. 21. Num. 3. 2011. p. 218-225.

-Teixeira, C. V. L. S.; Evangelista, A. L.; Novaes, J. S.; Grigoletto, M. E. S.; Behm, D. G. “You're Only as Strong as Your Weakest Link”: A Current Opinionabout the Concepts and Characteristics of Functional Training. Frontiers In Physiology. Vol. 8. 2017 p.1-6.

-Vitolo, M. R. Pesos e volumes de alimentos e medidas caseiras. In Vitolo, M. R. Nutrição: da gestação ao envelhecimento. 2ª edição. Rio de Janeiro. Rubio. 2014. Anexo 17. p. 533-539.

-Volek, J. S.; Noakes, T.; Phinney, S. D. Rethinking fat as a fuel for endurance exercise. European Journal of Sport Science. Vol. 15. Num. 1. 2015. p. 13-20.

-Zajac, A.; Poprzecki, S.; Maszczyk, A; Czuba, M. The Effects of a Ketogenic Diet on Exercise Metabolism and Physical Performance in Off-Road Cyclists. Nutrients. Vol. 6. Num. 7. 2014. p. 2493-508.

Published
2021-07-15
How to Cite
Costa, P. C. T., Alves, B. R. D., Batista, M. de F., Leite, R. B., Costa, C. E. da S., & Pereira, F. de O. (2021). Effects of isoenergetic diets on body composition and nitrogen balance of functional training practitioners: a pilot study. Brazilian Journal of Obesity, Nutrition and Weight Loss, 14(88), 888-897. Retrieved from https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/1434
Section
Scientific Articles - Original