Food and nutritional profile of children benefidet by bolsa família program of the Macedo health unit at Venâncio Aires city - RS

  • Carina Garcia Tatsch Universidade de Santa Cruz do Sul, Brasil.
  • Sara Brunetto Escola de Saúde Pública do estado do Rio Grande do Sul, Brasil.
Keywords: Children, Nutritional status, Food consumption

Abstract

The Bolsa Família Program guarantees the direct transfer of income to families in high socioeconomic vulnerability, linking the need to comply with health and education conditionalities. The objective of this study was to analyze the nutritional status and dietary intake profile of children under 7 years of age, who benefit PBF from the Macedo health unit at Venâncio Aires city-RS. This is a cross-sectional, descriptive and quantitative study that used secondary data from the Sistema de Vigilância Alimentar e Nutricional (SISVAN). The first record of anthropometric and food consumption data was included, from March 2018 to March 2019. The data were tabulated in spreadsheets, using Microsoft Excel for Windows version 2016 and then transferred to a database in the Statistical Packag for the Social Sciences program version 20.0. Of the 49 children, 51,0% (n=25) were eutrophic, 24,5% (n=12) risk of overweight, 16,3% (n=8) overweight and 8,2% (n=4) obesity. Most children under 2 years old ate fruits/vegetables, 91,7% (m=11) consumed iron-rich foods, 83,3% (n=10) ate ultraprocessed foods and 41,7% (n=5) ate foods rich in vitamin A. It was found that of children older than 2 years, 97,3% (n=36) consumed fresh or minimally processed foods and 94,6% (n=35) ingested ultra-processed foods. PBF beneficiary families need the implementation of nutritional intervention programs that provide knowledge about food and stimulate physical activity.

Author Biography

Sara Brunetto, Escola de Saúde Pública do estado do Rio Grande do Sul, Brasil.

).

References

-Alves, M. N.; Muniz, L. C.; Vieira, M. F. Alves. Consumo alimentar entre crianças brasileiras de dois a cinco anos de idade: Pesquisa Nacional de Demografia e Saúde (PNDS), 2006. Ciência & Saúde Coletiva. Vol. 18. Num. 11. 2013. p. 3369-3377.

-Anizelli, C. P.; Brecailo, M. K.; Freitas, A. R.; Vieira, D. G.; Olinto, B. A. Condições de vida e aquisição de gêneros alimentícios de crianças beneficiárias do Programa Bolsa Família. Revista Baiana de Saúde Pública. Vol. 39. Num. 1. 2015. p. 74-87.

-Brasil. Ministério da Saúde. Pesquisa Nacional de Demografia e Saúde da Criança e da Mulher - PNDS 2006: dimensões do processo reprodutivo e da saúde da criança. Brasília. Ministério da Saúde. 2009.

-Brasil. Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde. Departamento de Atenção Básica. Guia alimentar para a população brasileira. 2ª edição. Brasília. Ministério da Saúde. 2014.

-Brasil. Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde. Departamento de Atenção Básica. Orientações para avaliação de marcadores de consumo alimentar na atenção básica. Brasília. Ministério da Saúde. 2015.

-Caetano, M. C.; Ortiz, T. T. O.; Silva, S. G. L.; Souza, F. I. S.; Sarni, R. O. S. Complementary feeding: inappropriate practices in infants. Jornal de Pediatria. Vol. 86, Num. 3. 2010. p. 196-201.

-Campagnolo, P. D. B.; Louzada, M. L. C.; Silveira, E. L.; Vitolo, M. R. Práticas alimentares no primeiro ano de vida e fatores associados em amostra representativa da cidade de Porto Alegre, Rio Grande do Sul. Revista de Nutrição. Vol. 25. Num. 4. 2012. p. 431-439.

-Carvalho, C. A.; Fonseca, P. C. A.; Priore, S. E.; Franceschini, S. C. C.; Novaes, J. F. Consumo alimentar e adequação nutricional em crianças brasileiras: revisão sistemática. Revista Paulista de Pediatria. Vol. 33. Num. 2. 2015. p. 211-221.

-Castiñeira, B. R.; Nunes, L. C.; Rungo, P. Impacto de los programas de transferencia condicionada de renta sobre el estado de salud: el Programa Bolsa Familia de Brasil. Revista Espanõla de Salud Pública. Vol. 83. Num. 1. 2009. p. 85-97.

-Coelho, L. C.; Asakura, L.; Sachs, A.; Erbert, I.; Novaes, C. R. L.; Gimeno, S. G. A. Sistema de Vigilância Alimentar e Nutricional/SISVAN: conhecendo as práticas alimentares de crianças menores de 24 meses. Ciência & Saúde Coletiva. Vol. 20. Num. 3. 2015. p. 727-738.

-Coradi, F. B.; Bottaro, S. M.; Kirsten, V. R. Consumo alimentar de crianças de seis a doze meses e perfil sociodemográfico materno. Demetra: alimentação, nutrição & saúde. Vol. 12. Num. 3. 2017. p. 733-750.

-Costa, J. S. P. Excesso de peso, padrão de consumo alimentar, parto cesáreo e pressão arterial em pré-escolares. Dissertação de Mestrado. Universidade Estadual de Feira de Santana. Feira de Santana. 2018.

-Figueiredo, C. S. L.; Cruz, A. G.; Carvalho, A. S.; Souza, F. G. A.; Souza, S. A.; Sousa, D. F.; Santana, W. J.; Rocha, E. M.B. Avaliação do estado nutricional de escolares beneficiários do Programa Bolsa Família da comunidade Palmeirinha. Revista e-ciência. Vol. 5. Num. 1. 2017. p. 78-85.

-Freitas, A. G.; Lima, D. G.; Bortolini, M. J. S.; Meneguetti, D. U. O. M.; Santos, E. F. S.; Junior, H. M.; Silva, R. P. M. Comparação do estado nutricional em crianças de cinco a dez anos de idade beneficiárias do Programa de transferência de dinheiro condicional nos Estados do Acre e do Rio Grande do Sul, Brasil. J. Hum. Growth Dev. Vol. 27. Num. 1. 2017. p. 35-41.

-Garcia, C.; Brum, D. P.; Schneider, D. E. R.; Possuelo, L. G. Consumo alimentar: um estudo sobre crianças com sobrepeso e obesidade do Espaço Mamãe Criança de Vera Cruz-RS. Cinergis. Vol. 15. Num. 4. 2014. p. 195-200.

-Giesta, J. M.; Zoche, E.; Corrêa, R. S.; Bosa, V. L. Fatores associados à introdução precoce de alimentos ultraprocessados na alimentação de crianças menores de dois anos. Ciência & Saúde Coletiva. Vol. 24. Num. 7. 2019. p. 2387-2397.

-Inocêncio, M. M. Práticas alimentares e marcadores de consumo alimentar em estudantes de educação básica. Monografia de Curso de Graduação em Nutrição. Universidade Regional do Noroeste do estado do Rio Grande do Sul. Ijuí. 2017.

-Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística - IBGE. Pesquisa de orçamentos familiares 2008-2009: antropometria e estado nutricional de crianças, adolescentes e adultos no Brasil. Rio de Janeiro: IBGE. 2010.

-Libanio, I. F. F.; Correa, R. S.; Monteiro, A. S.; Vallandro, J. P. Consumo de alimentos ultraprocessados em crianças atendidas pelo serviço de Atenção Básica na região Sul do Brasil. International Journal of Nutrology. Vol. 12. Num. 1. 2019. p. 35-40.

-Lira, M. C. S.; Menezes, R. C. E.; Silva, G. L.; Oliveira, M. A. A.; Oliveira, J. S.; Costa, E. C.; Leal, V. S.; Asakura, L. Estado nutricional de crianças segundo critérios do SISVAN em municípios do estado de Alagoas. O Mundo de Saúde. Vol. 41. Num. 1. 2017. p. 68-76.

-Melo, K. S.; Silva, K. L. G. D.; Santos, M. M. D. Avaliação do estado nutricional e consumo alimentar de pré-escolares e escolares residentes em Caetés-PE. Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento. São Paulo. Vol. 12. Num. 76. 2018. p. 1039-1049.

-Monteiro, F.; Schmidt, S. T.; Costa, I. B.; Almeida, C. C. B.; Matuda, N. S. Bolsa Família: insegurança alimentar e nutricional de crianças menores de cinco anos. Ciência & Saúde Coletiva. Vol. 19. Num. 5. 2014. p. 1347-1358.

-Organização Mundial de Saúde. OMS. Global strategy for infant and young child feeding. World Health Assembly. 2001.

-Pretto, A. D. B.; Spessato, B. C.; Dutra, G. F.; Valentini, N. C. Prevalência de excesso de peso e obesidade em crianças frequentadoras de uma creche no município de Porto Alegre e sua relação com a atividade física e consumo alimentar. Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento. São Paulo. Vol. 8. Num. 46. 2014. p. 89-96.

-Reinehr, S. G. M.; Coutinho, R. E. Consumo alimentar e estado nutricional de crianças de 0 a 7 anos beneficiárias do Programa Bolsa Família de uma Unidade Básica de Saúde de Porto Alegre. Biblioteca virtual da saúde. 2017. p. 1-15.

-Saldanha, L. F.; Lagares, E. B.; Fonseca, P. C.; Anastácio, L. R. Estado nutricional de crianças beneficiárias do Programa Bolsa Família acompanhadas pelo Sistema de Vigilância Alimentar e Nutricional no Estado de Minas Gerais. Revista Médica de Minas Gerais. Vol. 24. Num. 4. 2014. p. 478-485.

-Silva, I. K. F. Alimentação de lactentes residentes em uma comunidade pobre da cidade do Recife-PE. Dissertação de Mestrado. Universidade Federal de Pernambuco. Recife. 2017.

-Wolf, M. R.; Filho, A. A. B. Estado nutricional dos beneficiários do Programa Bolsa Família no Brasil - uma revisão sistemática. Ciência & Saúde Coletiva. Vol. 19. Num. 5. 2014. p. 1331-1338.

-World Health Organization. WHO. Child Growth Standards. 2006.

-World Health Organization. WHO. Growth reference data for 5-19 years. 2007.

Published
2022-02-07
How to Cite
Tatsch, C. G., & Brunetto, S. (2022). Food and nutritional profile of children benefidet by bolsa família program of the Macedo health unit at Venâncio Aires city - RS. Brazilian Journal of Obesity, Nutrition and Weight Loss, 14(90), 1249-1258. Retrieved from https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/1550
Section
Scientific Articles - Original