Anthropometric biomarkers and iron deficiency in obese women: a systematic review

  • Iraí­ldo Francisco Soares Universidade Federal do Piauí (UFPI), Programa de Pós-Graduação em Alimentos e Nutrição (PPGAN), Teresina, Piauí, Brasil.
  • Débora Thaís Sampaio da Silva Universidade Federal do Piauí (UFPI), Programa de Pós-Graduação em Alimentos e Nutrição (PPGAN), Teresina, Piauí, Brasil.
Keywords: Anthropometry, Obesity, Iron deficiency

Abstract

It appeared that a deficiency, a deficiency, and a combination of two different conditions, but that are combined molecularly and if combined, are combined only molecularly and if combined. In this context, different hypotheses have suggested to elucidate the relationship between indicators of obesity and iron deficiency. One of the main hypotheses is related to the inflammatory process. This review aimed to analyze the relationship between anthropometric biomarkers and iron deficiency in adult women with obesity. The study carried out is a systematic literature review that used the PIOT strategy. The published bibliographic survey published in Medline and VHL databases, with the 2018 2021 studies being a survey with levels I, being of high statistical power, this review is considered safe in relation to its, level of involvement. The research with 4 exploratory articles, approaching anthropometric data and some biomarkers. When analyzing all the articles presented together, it can be inferred that overweight and obesity are a risk factor in women aged between 18 and 49 years. In addition, the metric perimeters of weights, BMI and the levels of increased weights related to the diminution of irons in the body of women. It was possible to have an increased likelihood of increased inflammation and leptin levels in obeos may reduce the availability.

Author Biographies

Iraí­ldo Francisco Soares, Universidade Federal do Piauí (UFPI), Programa de Pós-Graduação em Alimentos e Nutrição (PPGAN), Teresina, Piauí, Brasil.

Graduado em Nutrição pela Universidade Federal do Piauí (UFPI/2017); Especialista em Ciência dos Alimentos pela Universidade Federal de Pelotas (UFPEL/2021); Mestre em Alimentos e Nutrição (UFPI/2020). Doutorando no Programa de Pós-Graduação em Alimentos e Nutrição (PPGAN/UFPI); Integrante do Grupo de Pesquisa em Tecnologia e Processamento de Alimentos (TECPA/CNPq), no Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Piauí (IFPI/Central); Atualmente, Professor Substituto do Curso de Nutrição da Universidade Federal do Tocantins (UFT) Campus Palmas e Nutricionista Clínico/Esportivo na Academia Olimpo/Palmas; Desenvolve pesquisas com ênfase em Nutrição Humana, Nutrição Esportiva, Bioquímica da Nutrição, Bioquímica de Alimentos, Alimentos Funcionais e Desenvolvimento de Produtos.

Débora Thaís Sampaio da Silva, Universidade Federal do Piauí (UFPI), Programa de Pós-Graduação em Alimentos e Nutrição (PPGAN), Teresina, Piauí, Brasil.

Possui graduação em Nutrição pela Universidade Federal do Piauí (2017); Mestre em Alimentos e Nutrição pela Universidade Federal do Piauí e atualmente está com Doutorado em andamento na subárea de Diagnósticos e intervenções pela Universidade Federal do Piauí com início em 2020 e previsão de término em 2024; É pós graduanda em Nutrição Clínica e Funcional pelo Centro Universitário Santo Agostinho e pós graduanda em Transtornos alimentares e Obesidade pela Faculdade Unyleya; Com experiência na área de alimentos e desenvolvimento de produtos, tendo sido bolsista CNPQ por três anos durante a graduação, com ênfase em alimentos funcionais e compostos bioativos; Atualmente compõe a equipe de uma microempresa contemplada em edital disponibilizado pela Fundação de Amparo a Pesquisa do Estado do Piauí com enfase na comercialização de produtos desenvolvidos com matérias primas regionais. 

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Published
2022-11-17
How to Cite
Soares, I. F., & Silva, D. T. S. da. (2022). Anthropometric biomarkers and iron deficiency in obese women: a systematic review. Brazilian Journal of Obesity, Nutrition and Weight Loss, 16(101), 353-361. Retrieved from https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/2004
Section
Scientific Articles - Original