The controversy over the effects of lard on health: a study of influencers and content shared on a social network

  • Thays Gualberto Pêgo Departamento de Nutrição, Universidade Federal de Juiz de Fora. Campus Governador Valadares, Governador Valadares, Minas Gerais, Brasil.
  • Ãngela Giovana Batista Departamento de Nutrição, Universidade Federal de Juiz de Fora. Campus Governador Valadares, Governador Valadares, Minas Gerais, Brasil.
Keywords: Diet, Fats, Social media, Nutritionists, Instagram

Abstract

There is a lot of controversial information regarding the consumption of lard as a substitute for vegetable oils. Lard contains a large amount of saturated fats, which in excess can be harmful to cardiovascular health according to the Brazilian Society of Cardiology. The objective of this study was to evaluate the information disseminated about lard on Instagram and to know the profiles of influencers involved in the topic. For the research, hashtags were used to search for posts about lard on Instagram. The content of the posts was analyzed according to national guidelines for fat consumption. Of the 72 posts analyzed, 40.3% recommended the use of lard to replace vegetable oils, 31.9% recommended the use of lard and 27.8% did not recommend its use. The information found about lard was controversial posts, sometimes recommending its use, containing claims about its benefits; other times not recommending the use of lard, with claims about its harm to health. There was a significant association (p<0.05) with the recommendation of using lard by bloggers/ coaches and other influencers when they are not nutritionists. However, a considerable number of nutritionists/ dietists recommended the consumption of lard (12 recommended, 14 did not recommend). Information about lard without a scientific basis for nutritional advice disseminated on social media could induce undesirable habits for the health of users, regardless of the influencer who disseminates it.

References

-Almeida, M.E.F.D.; Queiroz, J.H.D.; Costa, N.M.B.; Matta, S.L.P. Lipídeos séricos e morfologia hepática de ratos alimentados com diferentes fontes lipídicas (óleo de soja, gordura de peixe e porco, margarina e manteiga). Revista de Nutrição. Vol. 24. 2011. p. 143-152. DOI: https://doi.org/10.1590/S1415-52732011 000100014

-CFN. Conselho Federal de Nutricionistas. Resolução CFN nº 599, de 25 de fevereiro de 2018. Aprova o código de ética e conduta do nutricionista e dá outras providências. Diário Oficial da União. Brasília, (64), 182.

-Denniss, E.; Lindberg, R. ; McNaughton, S.A. Nutrition-related information on Instagram: A content analysis of posts by popular Australian accounts. Nutrients. Vol. 15. Num. 10. 2023. p. 2332. DOI: https://doi.org/10.3390/nu15102332

-Engel, C.L. Óleo de coco, banha de porco, prazer de comer e os deslizamentos do saudável: manejos de versões da Doença de Alzheimer a partir de terapias alimentares. ACENO-Revista de Antropologia do Centro-Oeste. Vol. 6. Num. 12. 2019. p. 57-74. DOI: https://doi.org/10.48074/aceno.v6i12.8935

-Ferrari, M.F., Batista, Â.G. Saudabilidade de refeições divulgadas no instagram. Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento. São Paulo. Vol.15. Num. 96. 2021. p. 799-811, URL: https://www.rbone.com.br/index. php/rbone/article/view/1817

-Gasparotto, A.P.G.; Freitas, C.O.A.; Efing, A.C. Responsabilidade civil dos influenciadores digitais. Revista Jurídica Cesumar-Mestrado. Vol. 19. Num. 1. 2019. p. 65-87. DOI: https://doi.org/10.17765/2176-9184.2019v19 n1p65-87

-Goldberg, J.P.; Tanskey, L.A.; Sanders, E.A.; Edge, M.S. Pesquisa de Alimentação e Saúde da Fundação IFIC 2015: Tendências de 10 anos e questões emergentes. Jornal da Academia de Nutrição e Dietética. Vol. 117. Num. 3. 2016. p. 355-360. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jand.2016.05.012

-Izar, M.C.D.O.; Lottenberg, A.M.; Giraldez, V.Z.R.; Santos Filho. R.D.D.; Machado, R.M.; Bertolami, A.; Assad, M.H.V.; Saraiva, J.F.K.; Faludi, A.A.; Moreira, A.S.B.; Geloneze, B.; Magnoni, C.D.; Scherr, C.; Amaral, C.K.; Araújo, D.B.; Cintra, D.E.C.; Nakandakare, E.R.; Fonseca, F.A.H.; Mota, I.C.P.; Machado, V.A. Posicionamento sobre o Consumo de Gorduras e Saúde Cardiovascular - 2021. Arq Bras Cardiol. Vol. 116. Num. 1. 2021. p.160-212. DOI: https://doi.org/10.36660/abc. 20201340

-Lima, F.E.L.D.; Menezes, T.N.D.; Tavares, M.; Pau., Szafarc, S.C.; Fiesberg, R.M. Ácidos graxos e doenças cardiovasculares: uma revisão.: uma revisão. Revista de Nutrição. Vol. 13. Num. 2. 2000. p. 73-80. DOI: https://doi.org/10.1590/S1415-527320000002 00001

-Liu, Z.; Yuan, J.; Wen, P.; Guo, X.; Wen, H.; Guo, Y.; Li, D. Effect of lard plus soybean oil on blood pressure and other cardiometabolic risk factors in healthy subjects: a randomized controlled-feeding trial. Food & function. Vol. 14. Num. 15. 2023. p. 7117-7129. DOI: https://doi.org/10.1039/D3FO01765F

-Lopes, A.P.; Sette, F.G.; Nobre, L.N. Excesso de peso de pacientes atendidos numa clínica escola de nutrição e fatores associados. PISTA: Periódico Interdisciplinar. Sociedade Tecnologia Ambiente. Vol. 3. Num. 1. 2021. p. 141-159. URL: https://periodicos.pucminas.br/i ndex.php/pista/article/view/26577

-Miranda, L.T.E.; Batista, Â. G. #Nutrição Esportiva: Estudo do conteúdo de nutricionistas da área de Nutrição em Esporte e Exercício Físico no Instagram. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 17. Num. 107. 2023. p. 734-744. URL: https://www.rbne.com. br/index.php/rbne/article/view/2236

-Ramos, R.V.R. Alimentação saudável em tempos de covid-19: circularidade e sentidos em um contexto de pandemia. Tese de Doutorado. Fundação Oswaldo Cruz. Instituto de Comunicação e Informação Científica e Tecnológica em Saúde. Rio de Janeiro-RJ. Brasil. 2021.

-Safraid, G.F.; Portes, C.Z.; Dantas, R.M.; Batista. A.G. Perfil do consumidor de alimentos funcionais: identidade e hábitos de vida. Brazilian Journal of Food Technology. Vol. 25. Num. 1. 2022. p. 1-14. DOI: https://doi.org/10. 1590/1981-6723.07221

-Safraid, G.F.; Dantas, R.M.; Portes, C.Z.; Batista. A.G. Perception of functional food consumption by adults: Is there any difference between generations? Braz. J. Food Technol. Vol. 27. Num. e2023095, 2024. DOI: https://doi.org/10.1590/1981-6723.09523

-Santos, G.S.D.; Tavares. C.M.D.M.; Pereira, C.S.d.F.; Ferreira. R.E; Reflexões sobre o uso das redes sociais virtuais no cuidado às pessoas com doença crônica. Rev. Enferm. UFPE. Vol. 11. Num. 2. 2017. p. 724-730. URL: https://pesquisa.bvsalud.org/portal/resource/fr/biblio-1032023

-Santos, R.D.; Gagliardi, A.C.M.; Xavier, H.T.; Magnoni, C.D.; Cassani, R.; Lottenberg, A.M.P.; Casella Filho, A.; Araújo, D.B.; Cesena, F.Y.; Alves, R.J.; Fenelon, G.; Nishioka, S.A.D.; Faludi, A.A.; Geloneze, B.; Scherr, C.; Kovacs, C.; Tomazzela, C.; Carla, C.; Barrera-Arellano, D.; Cintra, D.; Quintão, E.; Nakandakare, E.R.; Fonseca, F.A.H.; Pimentel, I.; Santos, J.E.; Bertolami, M.C.; Rogero, M.; Izar, M.C.O.; Nakasato, M.; Damasceno, N.R.T.; Maranhão, R.; Cassani, R.S.L.; Perim, R.; Ramos, S. I Diretriz sobre o consumo de gorduras e saúde cardiovascular. Arquivos Brasileiros de Cardiologia. Vol. 100. 2013. p. 1-40. DOI: https://doi.org/10.1590/S0066-782X20130009 00001

-Schmid, A.; Walther, B. Natural vitamin D content in animal products. Advances in Nutrition. Vol. 4. Num. 4. 2013. p. 453-462. DOI: https://doi.org/10.3945/an.113.003780

-Silva, F.A.M.; Borges, M.F.M.; Ferreira, M.A. Métodos para avaliação do grau de oxidação lipídica e da capacidade antioxidante. Química nova. Vol. 22. 1999. p. 94-103. DOI: https://doi.org/10.1590/S0100-40421999000 100016

-Vasconcelos, F.D.A.G.D. Tendências históricas dos estudos dietéticos no Brasil. História, Ciências, Saúde-Manguinhos. Vol. 14. 2007. p. 197-219. DOI: https://doi.org/10.1590/ S0104-59702007000100010

-Vestergaard, M.G.; Nielsen, L.M. The Danish veterinary and food administration’s fight against fake nutrition news on digital media. Tidsskrift for Medier, Erkendelse Og Formidling. Vol. 7. Num. 2. 2019. p. 21-21. URL: https://tidsskrift.dk/mef-journal/article/view/ 112676

-Wang, J.; Yan, S.; Xiao, H.; e colaboradores. Anti-obesity effect of a traditional Chinese dietary habit: blending lard with vegetable oil while cooking. Scientific reports. Vol. 7. Num. 1. 2017. p. 14689. DOI: https://doi.org/10.1038

/s41598-017-14704-2

-Winslow, E.A. Food values: how foods meet body needs (No. 975). US Department of Agriculture. United States. p 37.1921.

-Wong, A.; Ho, S.; Olusanya, O.; Antonini, M.V.; Lyness, D. The use of social media and online communications in times of pandemic COVID-19. Journal of the Intensive Care Society. Vol. 22. Num. 3. 2021. p. 255-260. DOI: https://doi.org/10.1177/1751143720966280

Published
2025-07-16
How to Cite
Pêgo, T. G., & Batista, Ãngela G. (2025). The controversy over the effects of lard on health: a study of influencers and content shared on a social network. Brazilian Journal of Obesity, Nutrition and Weight Loss, 19(119), 254-265. Retrieved from https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/2693
Section
Scientific Articles - Original