Evaluation of the consumption of protein preparations in a hospital food and nutrition unit of Maceió, Alagoas
Abstract
Offering a balanced diet in food and nutrition units (FNU) is essential for health promotion. However, having a nutritionally adequate menu is not enough; its preparations must be attractive to diners and well accepted. Thus, the objective of this study was to evaluate the consumption of protein preparations served to diners at a hospital FNU. For this, a descriptive exploratory study was carried out in a hospital FNU in the city of Maceió, Alagoas. The protein preparations served in the cafeteria were weighed for 15 days, at lunchtime, before opening, and after closing. Based on these data, the weight and percentage of consumption and leftovers of protein preparations were found. A descriptive analysis of the variables was carried out. The FNU produced an average of 32 kg of protein preparations daily. The highest percentage of leftovers was 30.2% (day 5) and the lowest percentage was 5.5 (day 11). Among the most consumed protein preparations, with 100% of its consumption, were plated chicken, beef stroganoff, meat parmigiana, sun-dried meat, and meat pancake. Those with the highest percentage of leftovers were soy at 100%, egg at 75.1%, and meat in Madeira sauce at 63.8%. It was concluded that only 3 preparations had a higher percentage of leftovers, which are the least consumed. This study was important for contributing data that help in better planning the production of protein preparations that have greater acceptability.
References
-Alves, F. S. Aceitação de preparação mais saudável por comensais de Unidades de Alimentação e Nutrição. Saúde em Revista. Vol. 16. Num. 44. p. 25-36. 2016.
-Augustini, V. C. M. Avaliação do Índice de resto-ingesta e sobras em Unidade de Alimentação e Nutrição (UAN) de uma empresa metalúrgica na cidade de Piracicaba-SP. Revista Simbio-Logias. Vol. 1. Num. 1. p. 99-110. 2008.
-Carmo, S. O.; Lima, T. P. Avaliação do índice de sobras limpas em uma unidade de alimentação e nutrição (UAN) institucional na cidade de Campo Grande-MS. Ensaios e Ciência: Ciências Biológicas, Agrárias e da Saúde. Vol. 15. Num. 6. p. 9-20. 2011.
-Conselho Federal de Nutricionistas. Dispõe sobre a definição das áreas de atuação do nutricionista e suas atribuições, indica parâmetros numéricos mínimos de referência, por área de atuação, para a efetividade dos serviços prestados à sociedade e dá outras providências. Resolução CFN, Num. 600 de 25 de Fevereiro de 2018.
-Dias, E. R. Análise do Custo, Aceitabilidade e Necessidades Nutricionais do Cardápio de Uma UAN Hospitalar de Belém-PA. Epitaya E-books. Vol. 1. Num. 9. p. 255-275. 2022.
-Estevam, E.; Silva, D. C. G. Avaliação qualitativa dos cardápios oferecidos aos colaboradores de uma instituição hospitalar em Muriaé-MG. Nutrição Brasil. Vol. 17. Num. 2. p. 97-103. 14. 2018.
-Ferreira, J. A. Avaliação da sobra limpa e resto ingesta de um CEINF em Campo Grande-MS. Ensaios e Ciência C Biológicas Agrárias e da Saúde. Vol. 16. Num. 1. 2012.
-Issa, R. C. Alimentação escolar: planejamento, produção, distribuição e adequação. Revista Panamericana de Salud Pública. Vol. 35. Num. 2. p. 96-103. 2014.
-Martins, M.; Spinelli, M. G. N. Avaliação de rendimento, custo e aceitação de aves e peixes das preparações culinárias em unidades de alimentação e nutrição. Saber Científico (1982-792X). Vol. 8. Num. 2. p. 7-14. 19. 2021a.
-Martins, M.; Spinelli, M. G. N. Avaliação de rendimento, custo e aceitação de carnes bovinas e suínas utilizadas em unidades de alimentação e nutrição. Saber Científico (1982-792X). Vol. 9. Num. 1. p. 45-54. 24. 2021b.
-Moura, P. Avaliação do índice de resto-ingesta e sobras em unidade de alimentação e nutrição (U.A.N.) do colégio agrícola de Guarapuava-PR. Revista Salus. Vol. 3. Num. 1. p. 71-77. 2011.
-Rabelo, N. M. L.; Alves, T. C. U. Avaliação do percentual de resto-ingestão e sobra alimentar em uma unidade de alimentação e nutrição institucional. Revista Brasileira de Tecnologia Agroindustrial. Vol. 10. Num. 1. p. 2039-2052. 2016.
-Santana, K. L.; Fernandes, C. E. Análise de resto-ingesta e sobra suja em uma UAN hospitalar de Recife-PE. Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento. São Paulo. Vol. 13. Num. 81. p. 845–851. 2019.
-Santos, G. M.; Pinto, P. M. T.; Corrêa, F. F. Avaliação de sobras alimentares em uma unidade de alimentação e nutrição institucional. Disciplinarum Scientia - Ciências da Saúde. Vol. 21. Num. 2. p. 207-215. 2020.
-Souza, F. M. Controle de produção de resíduos em uma unidade de alimentação e nutrição de um hotel de grande porte: a importância da atuação dos nutricionistas no processo. Monografia. Universidade de Brasília. Brasília-DF. 2008.
-Vasconcelos, M. P. N. Avaliação do resto-ingesta e sobras de alimentos em uma unidade de alimentação e nutrição de uma unidade socioeducativa localizada em Abreu e Lima Pernambuco. Monografia. Instituto Nacional de Ensino Superior e Pesquisa - INESP. Recife. 2015.
-Vaz, C. S. Restaurantes - Controlando custos e aumentando lucros. 1ª Edição. Brasília. Editora LGE. 2006.
Copyright (c) 2023 Ana Luísa Tenório Silva Cavalcante, Rayane Gabrielle Albuquerque Araújo de Carvalho, Lídia Bezerra Barbosa

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Authors who publish in this journal agree to the following terms:
- Authors retain the copyright and grant the journal the right of first publication, with work simultaneously licensed under the Creative Commons Attribution License BY-NC which allows the sharing of the work with acknowledgment of the authorship of the work and initial publication in this journal.
- Authors are authorized to enter into additional contracts separately for non-exclusive distribution of the version of the work published in this journal (eg, publishing in institutional repository or book chapter), with acknowledgment of authorship and initial publication in this journal.
- Authors are allowed and encouraged to post and distribute their work online (eg, in institutional repositories or on their personal page) at any point before or during the editorial process, as this can bring about productive change as well as increase impact and impact. citation of published work (See The Effect of Free Access).